Tips voor de zomer en op reis

drink-on-beach kleinHet is zomer in Nederland! Helaas laat het zomerweer nog even op zich wachten. Maar de eerste scholen in het land hebben hun deuren al gesloten. En velen gaan binnenkort op pad naar hun vakantiebestemming in binnen- of buitenland. Hoog tijd voor wat tips om met een stoma of pouch ook bij warm weer of op reis optimaal te genieten. Alvast een fijne zomer toegewenst!

Zonnen en warmte

Met een stoma kunt u gewoon lekker van de zon genieten. Uw huidplak mag echter niet in de volle zon komen. De plakken kunnen niet tegen de warmte: ze worden dan zacht en kunnen gaan uitlopen. U kunt daarom het beste uw plak afdekken wanneer u in de volle zon gaat zitten.

Bij extreem warm weer kan het zijn dat u meer materiaal verbruikt dan normaal. Door transpiratie kan het materiaal minder lang blijven zitten. Daarnaast is het extra belangrijk om goed te letten op vochtinname bij warm weer. Zorg dat u voldoende drinkt om het vochttekort weer aan te vullen. Kijk voor meer voedingstips op onze website.

Zwemmen en badkleding

Met een stoma kunt u gewoon zwemmen, ook in de zee. Alle huidplaten zijn waterbestendig en zijn soms zelfs na het eerste uur zwemmen niet of moeilijker te verwijderen. Zorg er wel voor dat de stoma goed is afgesloten, zodat er geen zand of water bij kan komen.

Voor sommigen kan het een hele stap zijn om weer badkleding te dragen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een print om de bolling van uw stoma te verhullen. Maar er zijn ook winkels waar u badkleding speciaal op maat kunt bestellen. Enkele winkels die hierin gespecialiseerd zijn, zijn bijvoorbeeld Matema en Hanterink. Lees meer hierover bij badkleding.

Stomapaspoort of Europees Medisch Paspoort

Gaat u op reis naar het buitenland? Neem dan een stomapaspoort en/of Europees Medisch Paspoort mee. Een stomapaspoort kunt u krijgen via de stomaverpleegkundige of via de leverancier van uw stomamaterialen. Het Europees Medisch Paspoort is bij de apotheek verkrijgbaar. Een verklaring met informatie over uw medicijngebruik en uw ziekte kunt u ophalen bij uw huisarts en apotheek. Vaak kan dit in een andere taal worden afgegeven.

Zorgverzekering

Neem de European Health Insurance Card (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Met deze kaart bent u in alle landen van de Europese Unie verzekerd van gezondheidszorg. De kaart is ook geldig in Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Macedonië, Australië en Liechtenstein. Sommige zorgverzekeraars verstrekken de kaart standaard aan elke verzekerde. Gebeurt dat niet, dan kunt u de EHIC gratis bij uw eigen zorgverzekeraar aanvragen.

Voor de landen waar de EHIC kaart niet geaccepteerd wordt (onder andere Turkije en Marokko) kunt u bij uw zorgverzekering gratis een speciale Engelstalige verklaring aanvragen als verzekeringsbewijs. Bij het aanvragen van deze verklaring dient u de bestemming en reisperiode op te geven. Let op: vraag ook aan uw verzekeraar of de zorg die u nodig heeft gedekt is als u op reis gaat. U kunt ook advies krijgen of u een extra zorgdekking bij uw reisverzekering moet afsluiten.

Folder ‘Stoma en Reizen’ met handige woordenlijst

In onze brochure ‘Stoma en reizen’ staat een handige woordenlijst (in twaalf talen) met de meest gebruikte begrippen voor mensen met een stoma. Handig voor als u onverhoopt zorg in het buitenland nodig heeft. Kijk voor meer tips op reis ook eens op onze website of naar de informatie bij ‘vakantie’.