15 tips tegen maden in de afvalbak

Zo voorkom je maden

 1. Leg een krant of stro onderin de vuilnisbak. Hierdoor koeken afvalresten niet aan de bodem, waardoor je geen last krijg van maden. Maden houden van vochtige plekken en met behulp van kranten en/of stro zorg je dat de bodem droog blijft.
 2. Wikkel vlees of vis in een krant en gooi het weg in een biologisch afbreekbaar zakje, voordat je het in de vuilnisbak gooit. Zo voorkom je dat vliegen eitjes leggen, waardoor je ook geen last krijgt van maden.
 3. Zet de deksel van de vuilnisbak af en toe op een kier. Maden houden van vochtige, donkere plekken en zo voorkom je dat ze in jouw vuilnisbak gaan nestelen.
 4. Hang een pantykous met mottenballen in de vuilnisbak. Maden houden niet van deze geur waardoor ze weg blijven. Vergeet de kous niet weg te halen als de vuilnisbak wordt geleegd.
 5. Strooi zand onder de rand van de deksel. Zo kunnen er geen eitjes gelegd worden.

Zo kom je van maden af

 1. Knip ene tak van de Hedera (klimop) af en leg dit in de vuilnisbak. Hedera is giftig voor maden en hierdoor gaan ze dood.
 2. Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft.
 3. Lavendel is een ‘natuurlijke’ vijand en doodt de maden. Stop daarom lavendel in de vuilnisbak. Zowel verse lavendel als luchtverfrisser werken goed.
 4. Verdun een beetje schoonmaakazijn met water en giet dit in de vuilnisbak om maden te doden.
 5. Strooi kiezelaarde over de maden. Dit kleeft aan de buitenkant van de maden waardoor de uitdrogen en doodgaan.

Zo voorkom je geurtjes

 1. Spuit de container regelmatig schoon met een tuinslang of hogedrukspuit en laat de container drogen.
 2. Als je de container niet gebruikt voor compost, kun je azijn of afwasmiddel gebruiken om de bak schoon te maken. Gebruik je het afval wel als compost? Gebruik dan alleen water. Andere stoffen zijn schadelijk voor de planten in de tuin.
 3. Gooi iedere keer wanneer je iets weggooit een handje van je favoriete kruiden erover heen. Als je de volgende keer de container opent, dan ruik je de kruiden.
 4. Strooi onderin de container een beetje waspoeder en herhaal dit wanneer de container halfvol is. Let op: doe dit niet wanneer je het GFT-afval gebruikt als compost.
 5. Zet de deksel op een kier. Zo komt er zuurstof bij het afval en stinkt het minder.

Bron: Koffiepauze.net