Belasting: Laat geen geld liggen!

Leven met een handicap of ziekte brengt kosten met zich mee. Kosten voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Komen die kosten voor uw eigen rekening? Dan kunt u een deel ervan terugkrijgen via aangifte bij de belasting. Maak er gebruik van! Doe aangifte!

Belastingaangifte 2018

Dit artikel gaat over de aangifte over het belastingjaar 2017. U doet deze aangifte in het voorjaar van 2018. U kunt aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei 2017. Lukt het niet om alle gegevens vóór 1 mei op een rijtje te krijgen? Vraag dan uitstel tot 1 september. U hoeft alleen even te bellen met de Belastingtelefoon 0800-0543. Bent u fiscale partners en wilt u allebei uitstel, dan moet u allebei bellen.

Belastingaangifte op papier

Belastingaangifte kan digitaal via www.Belastingdienst.nl. Doet u toch liever aangifte op papier, bel dan met de Belastingtelefoon (0800-0543) en vraag om een P-biljet (voor particulieren) over het belastingjaar 2017. De indeling en de benamingen van de verschillende aftrekposten zijn in de online aangifte soms anders dan in de Toelichting bij het P-biljet. Toch zult u de verschillende posten gemakkelijk herkennen. De regels voor de aftrek zijn hetzelfde.

Stap 1 – Aangifte doen

Ga naar www.belastingdienst.nl, log in op ‘Mijn Belastingdienst’ en open de online Aangifte 2017. U kunt inloggen met uw DigiD. Hebt u nog geen DigiD? Ga naar DigiD.nl en vraag ‘m aan. 

Stap 2 – Pak uw administratie erbij

Goede voorbereiding is het halve werk. Als u alles bij de hand hebt, loopt u zó door uw aangifte heen. Kijk in het overzicht welke gegevens u bij de hand moet houden.

Stap 3 – Begin met invullen

De Belastingdienst heeft allerlei gegevens al voor u ingevuld. Het enige wat u moet doen, is deze gegevens vergelijken met de gegevens op uw eigen papieren, zoals uw jaaropgaaf of WOZ-beschikking. Als er iets ontbreekt of niet klopt, kunt u dat aanvullen of verbeteren. 

Belastingvoordeel

Hebt u aantoonbaar veel uitgaven voor zorg, hulpmiddelen en voorzieningen? Dan komt u vrijwel zeker in aanmerking voor de aftrek van zorgkosten. U kunt de aftrek zorgkosten invullen onder het kopje uitgaven. Op de website meerkosten.nl kunt u zien welke kosten u kunt aftrekken en voor welke andere belastingvoordelen u mogelijk in aanmerking komt.

Stap 4 – Stuur de aangifte in

Loop de hele aangifte voor de zekerheid nog eens goed na.  Stuur vervolgens uw aangifte in via internet, met behulp van uw DigiD.

Stap 5 – Ontvang de belastingaanslag

Na enige tijd krijgt u van de Belastingdienst een belastingaanslag over het jaar 2017. Ook als u geld terugkrijgt. De Belastingdienst maakt dat geld dan automatisch over naar uw bankrekening. Klopt de aanslag volgens u niet, maak dan bezwaar. Hoe dat moet staat in de aanslag zelf.

Meer informatie

Zoekt u meer informatie over de belastingaangifte 2017? Waar bijvoorbeeld de drempel ligt voor de aftrek van kosten? Of hoe u op andere manieren inkomensondersteuning kunt krijgen? Kijk dan op de website www.meerkosten.nl van Ieder(In). Of bel naar het Nationale Zorgnummer 0900-23 56 780.