Leven met een stoma moet je leren

In 2019 gaat de Stomavereniging een Stoma Scholingsprogramma opzetten voor mensen die net een stoma hebben. Dit programma is een aanvulling op de bestaande informatie die gegeven wordt door zorgprofessionals. In het scholingsprogramma ligt de nadruk meer op hoe je kunt (leren) leven met een stoma.

Kan ik nog wel boodschappen doen?

In dit programma komen met name facetten aan bod die te maken hebben met het leven met een stoma. Van ‘kan ik nog wel boodschappen doen’ en ‘waar moet ik aan denken als ik op stap ga’ tot ‘kan ik nog wel intiem zijn na de aanleg van mijn stoma’. Dit is een aanvulling op de bestaande informatie die vooral betrekking heeft op de zorg en verzorging van een stoma.

Ervaringsdeskundigen zijn zelf docent

Het scholingsprogramma wordt gegeven door vrijwilligers die zelf een stoma hebben én door stomaverpleegkundigen. Doel is dat mensen na hun operatie veel sneller in contact komen met anderen die hetzelfde mee hebben gemaakt en dat hun zelfvertrouwen wordt vergroot.