Wereldkankerdag: Kanker zet je wereld op zijn kop

Logo WereldkankerdagHet jaarlijks aantal mensen dat kanker krijgt is afgelopen dertig jaar verdubbeld, van 56.000 in 1989 naar 116.000 in 2018. Dat blijkt uit cijfers die het Integraal Kankercentrum (IKNL) vandaag, op 4 februari Werelkankerdag, publiceert. Ieder jaar is het Wereldkankerdag en wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Meer dan 160 organisaties, waaronder de Stomavereniging, bundelen hun krachten en organiseren activiteiten. Dit jaar is het thema ‘late gevolgen na kanker’.

Stijging

De stijging wordt met name verklaard door de sterke bevolkingsgroei. Daarnaast zijn er relatief meer ouderen waarbij kanker gemiddeld vaker voorkomt. Gecorrigeerd voor de toename van de gemiddelde leeftijd, steeg het percentage mensen dat kanker krijgt tussen 1989 en 2011 gestaag en is sindsdien op hetzelfde niveau gebleven. Huidkanker is hierop een uitzondering. Er is met name in het laatste decennium een sterke stijging in het aantal mensen dat huidkanker krijgt.

Darmkanker op de derde plaats

Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kankersoort met 15.000 nieuwe diagnoses in 2018. Dit is 26.6% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen. Bij mannen komt prostaatkanker het vaakst voor met 12.500 nieuw gediagnosticeerde patiënten (20,8%).

Op de derde plaats komt bij zowel mannen als vrouwen darmkanker, met in totaal ongeveer 14.000 nieuwe patiënten in 2018. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 is er in de jaren erna een toename in aantal diagnoses geweest, gevolgd door een daling naar het niveau van voor de invoering. De komende jaren wordt bekeken of de overleving daadwerkelijk verbetert door de vroege opsporing in het bevolkingsonderzoek.

Activiteiten op Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag 4 februari vragen de samenwerkende kankerorganisaties aandacht voor kanker met de slogan ‘Kanker zet je wereld op zijn kop. Kijk wat jij kunt doen’. Kijk op www.wereldkankerdag.nl voor een overzicht van ziekenhuizen, inloophuizen en andere organisaties die open dag houden of een andere activiteit organiseren.