Nieuwe website Face IT voor jongeren

Er is een nieuwe website gelanceerd voor jongeren met een zichtbare aandoening: Face IT voor jongeren  op https://www.faceitvoorjongeren.nl/. Face IT geeft tips en advies aan jongeren van 12 tot 18 jaar voor als je onzeker bent of het lastig vind om in contact te komen met anderen vanwege je zichtbare aandoening. Via een forum op de website leer je ook andere jongen kennen die hetzelfde hebben.

Omgaan met staren

Ongeveer 1 op de 44 mensen heeft een zichtbare aandoening op het gezicht of lichaam. Bijvoorbeeld huidaandoeningen, littekens of aangeboren aandoeningen. Dit is niet altijd makkelijk, zeker niet als je jong bent. Het kan voorkomen dat je wordt aangestaard of ongevraagde opmerkingen krijgt. Face IT voor jongeren is speciaal ontworpen door experts in de psychologie. Dit online programma helpt je om met deze situaties om te gaan en je zelfverzekerder te voelen.

Hoe werkt Face IT?

Het programma Face IT voor jongeren maakt gebruik van sociale vaardigheidstrainingen en cognitieve gedragstherapie. Je kunt lastige situaties eerst oefenen op de computer, waarbij je tips en advies krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het ontmoeten van nieuwe mensen, naar de winkel of de club gaan, sporten of naar school gaan.

Het programma bestaat uit 8 sessies. Per sessie krijg je andere oefeningen en activiteiten. Iedere sessie duurt 45 tot 60 minuten. Het doel is dat elke jongere 1 sessie per week doet. Via Face IT kun je zelf een dagboek houden waarin je opschrijft welke tips goed werken en hoe je je voelt. Daarnaast is er ook een forum waarbij je in contact kunt komen met andere jongeren die ook een zichtbare aandoening hebben. Zo kun je elkaar helpen en tips uitwisselen.

Onderzoek

Vanaf mei wordt de effectiviteit van Face IT voor jongeren onderzocht. De verwachting is dat angst- en depressieve klachten zullen verminderen. Voor dit onderzoek worden 200 jongeren tussen de 12 en 18 jaar gezocht. Je kunt je hiervoor aanmelden via: face.it.voor.jongeren@erasmusmc.nl. Dit onderzoek is een samenwerking tussen de afdelingen Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Dermatologie, Mond- Kaak en Aangezichtschirurgie en Plastische chirurgie van het Erasmus MC-Sophia.