Belastingaangifte loont

Een handicap of ziekte levert vrijwel altijd extra kosten op. Voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Betaal je zelf mee? Dan kun je een deel van deze kosten terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. In dit artikel vindt je een kort stappenplan.

Wanneer aangifte doen?

Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart 2019 t/m 1 mei 2019. Lukt dit niet? Dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Bel hiervoor naar de Belastingtelefoon 0800-0543. Zijn jullie fiscale partners (getrouwd, samenwonend of geregistreerd partner) en willen jullie allebei uitstel? Bel dan allebei naar de Belastingtelefoon om uitstel aan te vragen.

Stap 1: Doe aangifte

Ga naar www.belastingdienst.nl en log in met je DigiD. Klik op het tabblad ‘Inkomstenbelasting’ in het menu bovenin. Klik vervolgens op ‘Belastingjaar 2018’ in het menu links. Open de aangifte inkomstenbelasting 2018.

Stap 2: Controleer gegevens

De Belastingdienst heeft je persoonlijke gegevens en de gegevens over je inkomen en het saldo op je bankrekeningen alvast voor je ingevuld. Controleer deze gegevens. Pas ze aan als ze niet kloppen.

Stap 3: Ga naar het onderdeel zorgkosten

De aftrek van zorgkosten staat onder het kopje ‘Uitgaven’. Zet een vinkje voor Zorgkosten en klik op ‘Akkoord’ rechtsonder. Je komt nu in het tabblad Zorgkosten. Van boven naar beneden zie je eerst een vermelding van de personen van wie je de zorgkosten mag aftrekken, dan een vermelding van het drempelbedrag dat voor jou (en je fiscale partner) geldt en tenslotte een overzicht van de verschillende posten.

Drempel

Alleen als je in totaal meer zorgkosten hebt dan de drempel, mag je de kosten boven de drempel aftrekken. De drempel is afhankelijk van je inkomen. Zijn jullie fiscale partners? Dan is de drempel afhankelijk van het gezamenlijke inkomen, dus bij elkaar opgeteld. De online aangifte berekent je drempel automatisch, op basis van de gegevens die je eerder hebt ingevuld.

Voorwaarden

Voor de aftrek van zorgkosten gelden een aantal algemene voorwaarden en een aantal beperkingen. De belangrijkste regel is dat je de kosten zelf hebt betaald. Bijvoorbeeld voor jezelf, voor je fiscale partner, voor kinderen tot 27 jaar of voor mensen ouder dan 27 die bij jou in huis wonen en die je intensief verzorgt. Daarnaast moet je de kosten in 2018 betaald hebben.

Als je een vergoeding hebt gekregen (of als je die had kunnen krijgen), dan kun je de uitgaven niet ook nog eens aftrekken. Zorgpremies zijn niet aftrekbaar. Ook kosten die vallen onder de dekking van de basisverzekering zijn niet aftrekbaar. Eigen bijdragen voor zorg zijn dat ook niet.

Stap 4: Loop de verschillende posten na

Controleer de verschillende posten:

• Geneeskundige hulp
  • Reiskosten ziekenbezoek
  • Medicijnen op doktersvoorschrift
  • Hulpmiddelen
  • Extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit
  • Extra uitgaven voor kleding en beddengoed (vast bedrag)
  • Afschrijvingen op uitgraven voor 2014 voor rolstoel, scootmobiel of woningaanpassing
  • Extra gezinshulp
  • Dieet op voorschrift van een dokter of diëtist

Meer informatie over deze aparte posten vind je op www.meerkosten.nl. Heb je alle bedragen correct ingevuld? Klik dan op ‘Akkoord’, rechtsonder.

Bewaar alle gegevens over deze posten overzichtelijk in een map. De Belastingdienst kan om een onderbouwing vragen. Kun je die niet geven, dan zal de inspecteur de aftrek niet accepteren.

Stap 5: Verdeel de aftrek

Deze stap is alleen van belang voor fiscale partners. Tel je eigen zorgkosten en die van je partner bij elkaar op en verdeel deze over de aangifte van jullie beiden. Met de knop ‘Belasting berekenen’ kun je uitproberen wat in jullie geval de meest voordelige verdeling is.

Stap 6: Bekijk het resultaat

Klik op ‘overzicht belasting en premies’ in het menu links in beeld. Je krijgt dan precies te zien hoeveel belastinggeld je terugkrijgt op basis van de gegevens die je hebt ingevuld.

Stap 7: Onderteken de aangifte

Loop alle gegevens nog eens door. Klopt alles? Onderteken dan de aangifte met je DigiD.

Stap 8: Maak zo nodig bezwaar

Gaat de Belastingdienst niet akkoord met je aangifte? Maak dan binnen zes weken bezwaar. Op de aangifte staat hoe je dat moet doen. Het is handig om hier een deskundige bij te betrekken.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de belastingaangifte en aftrek van zorgkosten? Kijk dan op de website www.meerkosten.nl. Of bel naar het Nationale Zorgnummer 0900-23 56 780 Deze tekst word aangeboden door Ieder(in).