Uitvindingen & ideeën

Op deze pagina vindt u de recente uitvindingen en ideeën van stomadragers. 

Zelfredzaam door de Stomahubb

Het is een vervelende ontdekking die elke stomadrager bij het zelf verschonen steeds weer doet. Je komt eigenlijk een hand tekort. Van der Beek, inventieve knutselaar, liet het er niet bij zitten en kwam op het idee van een houder voor wegwerpzakjes. In zijn schuurtje fabriceerde hij een prototype van een zeepbakje en een riem met een ijzeren beugel, waaraan wasknijpers zakjes kunnen worden vastgezet. De houder wordt om het middel vast gezet, zodat beide handen vrij komen tijdens het verschonen van de stoma.  Kijk voor meer informatie over deze uitvinding naar het artikel in Vooruitgang of bestel de Stomahubb met korting via onze website.

Schuivende panelen

Meneer Drunen heeft speciaal voor zijn vrouw ‘schuivende panelen’ gemaakt om knoeien tijdens het verwisselen van de stomazak te voorkomen. De panelen zijn gemaakt van plastic opbergmappen die verkrijgbaar zijn bij de Action. Meneer Drunen gebruikt een wasknijper om ervoor te zorgen dat de panelen goed blijven zitten. 

Een stoma-oplossing zonder huidplak

Deze uitvinding bestaat uit een beschermband voor om het lichaam van een uniek materiaal met een speciale rek. Ter hoogte van de stoma-uitgang bevindt zich een adapter die op maat wordt gemaakt door een stomadeskundige. Op de adapter kunnen de vertrouwde opvangzakjes worden geklikt. Hierdoor kan de verschoning eenvoudiger en zonder hulp en is de kans op lekkage een stuk kleiner. Lees meer in het artikel in Vooruitgang en het recente artikel op onze website

 

Liggend spoelen zonder lekkage met een afvoerpijpje

liggendEen uitvinding om liggend te kunnen spoelen bij een verstopping in de darmen. De werking is eenvoudig: Een zorgverlener of de stomadrager zelf duwt tijdens het spoelen het stukje pijp op de huid rond de stoma. Aan het uiteinde zit met tape een deels geopend plastic zakje zodat de stoma toegankelijk blijft. Daarna gaat het spoelflesje op de stoma en begint het spoelen. Op het momen dat het flesje wordt verwijderd, verdwijnt de ontlasting in de plastic zak. Lees meer in het artikel in Vooruitgang.

  

Stoma@Airport-kaart

stomaairportHoe kun je een haastige beveiligingsbeambte op een vliegveld in het buitenland duidelijk maken, dat je drager van een stoma bent? Woorden of in kleine lettertjes gedrukte teksten zijn niet handig. Een afbeelding zegt veel meer.

Meneer Husmann heeft hiervoor de handige Stoma@Airport als uitvinding bedacht, die zou kunnen helpen. Het is een Word-document, dat in de vrije tekstvelden bij het vierde plaatje makkelijk van tekst in een andere taal kan worden voorzien.