Daniel van der Veen Daniël (36) Toen ik 4 jaar was, kreeg ik er nog een stoma bij: een colostoma. Ik had naast mijn blaasproblemen ook een stuk traag werkende darm. Dit stuk darm hebben ze eruit gehaald en een colostoma voor in de plaats gezet.
Deel deze ervaring

"Ik kan me er uitstekend mee redden"

In 1985 kreeg ik een urinestoma toen ik 3 jaar was. Ik kreeg een urinestoma omdat mijn blaas te vol zat en de urine niet vanzelf weg kon. Dit kwam omdat er een stuk darm op en rond de blaas lag. Het is nog steeds onbekend hoe dit is ontstaan. Ik probeer nog steeds achter de oorzaak te komen, zodat ik andere kinderen met deze klachten kan helpen om problemen te voorkomen.

In 2011 ben ik opnieuw aan de urinestoma geopereerd omdat er slijmvlies omheen zat. Helaas heeft deze operatie niet geholpen. Ik kreeg opnieuw veel pijn en urineverlies, omdat de blaas te gespannen was. In april 2012 kreeg ik te horen dat de sluitspier van de urineweg niet goed werkte. Ik was ontzettend blij dat ik eindelijk duidelijkheid had. Ik koos ervoor om de urinestoma te laten opheffen en sindsdien spoel en katheteriseer ik mijn blaas zelfstandig.

Ik heb dus nog steeds mijn eigen blaas en daaraan vast zit nog een stuk dunne darm. Ik kan hier goed mee leven. Ik katheteriseer hooguit drie keer per dag. Maar ik plas ook nog vaak op de ‘normale manier’ en dat voelt heerlijk.

Toen ik 4 jaar was, kreeg ik er nog een stoma bij: een colostoma. Ik had naast mijn blaasproblemen ook een stuk traag werkende darm. Dit stuk darm hebben ze eruit gehaald en een colostoma voor in de plaats gezet. Het was de bedoeling dat deze colostoma tijdelijk zou zijn. Maar in 1988 werd duidelijk dat de colostoma definitief was. Ik heb hier geen problemen mee en ik kan me er uitstekend mee redden. Ik heb er de goede materialen voor.

De urinestoma vind ik lastiger om mee te leven, dan de colostoma. Maar het is natuurlijk net hoe je tegen je stoma aankijkt, dat is voor iedereen anders. Voor de meeste mensen geldt een stoma als een nieuwe kans om weer het leven op te pakken. Ook mijn familie, vrienden en collega’s weten vanaf het begin af aan dat ik een stoma heb. En ze bewonderen me hoe ik ermee omga.

Meer ervaringen

Als mijn tumor eerder was ontdekt, dan was een stoma niet nodig geweest. Ik heb het inmiddels...

Alex ()

Lees verder

Ik ben heel blij met mijn pouch. Met windsurfen zit mijn stoma niet meer in de weg, ik slaap weer...

Laura ()

Lees verder
menu