OLYMPUS DIGITAL CAMERA Nell (60) 'Op 14 december 2017 ontving ik het bericht: ‘U heeft endeldarmkanker. De behandeling bestaat uit genezend behandelen. Toen ik dat las werd het stil in mij. ‘Dit kan toch niet waar zijn?’
Deel deze ervaring

"Ik LEEF! Ook met een stoma"

Op 14 december 2017 ontving ik het bericht: ‘U heeft endeldarmkanker. De behandeling bestaat uit genezend behandelen. Dat betekent voor u bestraling in combinatie met chemo tabletten. Daarna volgt een operatie en het plaatsen van een blijvend stoma’. Toen ik dat las werd het stil in mij. ‘Dit kan toch niet waar zijn?’

De kans dat ik hieraan zou kunnen ontsnappen was 20%. Ik heb, tot op de dag van de definitieve uitslag op 19 april 2018, vastgehouden aan die 20%. Helaas. Er volgde een second opinion. Met de beste wil in de wereld hebben de medici geprobeerd of er andere mogelijkheden waren. Maar er viel niet aan te ontsnappen. De operatie werd ingepland en er werd een colostoma geplaatst. 

Mijn partner, familie, vrienden en op het werk. Vanaf dag 1 tot en met de dag van vandaag is iedereen op de hoogte van hoe het nu met mij is. Door gesprekken en het schrijven van brieven vertel ik iedereen hoe het gaat. Ik vertel over mijn behandeling, wat mij bezig houdt en wat mijn plannen zijn. ‘Onderweg in het leven leven’. We nemen elkaar mee in een wereld die voor mij, maar ook voor een ander onbekend was. Ik heb veel positieve reacties hierop ontvangen. Ik ervaar veel ondersteuning in mijn reis.

Ook nu ik een stoma heb, zijn de reacties goed. Je blijft wie je bent zeggen ze. Ze vinden het vervelend voor mij, maar ze zijn ook nieuwsgierig hoe het werkt. Hoe ziet het eruit? Ze steunen waar het kan en gaan met mij mee in mijn nieuwe wereld. Want we zijn er nog niet. We zijn actief en de lach is terug, maar soms is daar ineens een traan. Maar IK LEEF! Ook met een stoma.

Meer ervaringen

Als mijn tumor eerder was ontdekt, dan was een stoma niet nodig geweest. Ik heb het inmiddels...

Alex ()

Lees verder

Ik ben heel blij met mijn pouch. Met windsurfen zit mijn stoma niet meer in de weg, ik slaap weer...

Laura ()

Lees verder
menu