Kathleen2 Leentje (45) Ik heb heel wat watertjes doorzwommen, veel ups en downs gehad, maar steeds positief proberen te zijn en te blijven, hoe moeilijk soms ook. En mijn droom, mama worden, wilde ik persé waarmaken, ondanks mijn stoma.
Deel deze ervaring

"Ik probeer positief te blijven, hoe moeilijk ook"

Leentje (45 ) haar stoma zorgde ervoor dat haar partner haar verliet, want ‘Leentje kon niet meer alles aan zoals vroeger’. Haar droom om kinderen te krijgen was haar ook ontnomen. Maar zij vocht terug en adopteerde een prachtige dochter.

In 1992 kreeg ik een definitief ileostoma, na meerdere ingrepen en een buikvliesontsteking. Ik heb toen 6 maanden in het ziekenhuis doorgebracht, omdat mijn buik eerst moest genezen voordat ze de definitieve stoma konden aanleggen. Dat was een heel moeilijke periode voor mij. Ik ben 23 geworden in het ziekenhuis. Achteraf kreeg ik ook te horen dat door de peritonitis mijn hele buik aangetast was zodat zwanger worden ook niet meer mogelijk was. Een zware dobber, want mama worden was altijd mijn grootste droom geweest. Een jaar na de aanleg van mijn stoma verliet mijn partner mij, omdat ik “niet meer alles aankon”. Voor een stuk was dat ook zo, voor mij geen wereldreizen meer met een rugzak. Maar andere alternatieven waren voor hem ook geen optie, dus ik denk ook niet dat dat de “echte” reden was.

Ik heb heel wat watertjes doorzwommen, veel ups en downs gehad, maar steeds positief proberen te zijn en te blijven, hoe moeilijk soms ook. En mijn droom, mama worden, wilde ik persé waarmaken, ondanks mijn stoma.

Adoptie, was iets dat al heel lang in mijn hoofd spookte en ik echt wel héél graag wilde. In 2005 werd mijn grootste wens waarheid, in China. Ik werd mama van een klein lief meisje, het beste dat me ooit overkomen is en ondanks mijn stoma ik dat toch heb waargemaakt! Ik heb mijn verhaal neergeschreven in een boekje, met als titel “Crohnisch Geluk”, of hoe het leven met een stoma ook positief kan zijn!

Meer ervaringen

Als mijn tumor eerder was ontdekt, dan was een stoma niet nodig geweest. Ik heb het inmiddels...

Alex ()

Lees verder

Ik ben heel blij met mijn pouch. Met windsurfen zit mijn stoma niet meer in de weg, ik slaap weer...

Laura ()

Lees verder
menu