Hennie Hennie (45) Hennie (45) kreeg in 2013 de diagnose kanker, in het kleine bekken. Ze werd met spoed geopereerden werd de volgende ochtend wakker met een zak op de linkerkant van haar buik. ‘Ik moest leren vriendjes worden met mijn colostoma. Dat gaat met vallen en opstaan.’
Deel deze ervaring

"Leven met een stoma gaat met vallen en opstaan"

Hennie (45) kreeg in 2013 de diagnose kanker, in het kleine bekken. Ze werd met spoed geopereerden werd de volgende ochtend wakker met een zak op de linkerkant van haar buik. ‘Ik moest leren vriendjes worden met mijn colostoma. Dat gaat met vallen en opstaan.’

‘Het is vreemd een ding op je buik, dat er eigenlijk niet hoort te zitten. Voel in het begin vaak, zit het zakje er nog wel? Als of het weg zou lopen… Ook blijf ik ernaar kijken. Het is wel een heel ander gezicht zo op mijn buik. Ik ben er soms nog niet aan gewend.

“Kun je wel vriendjes worden met je stoma”,? vraagt de verpleegkundige. “Hij zal wel vriendjes met me moeten worden, of hij nou wil of niet”, zeg ik. En ik moet leren om vriendjes met mijn stoma te worden. Het leven met een nieuw vriendje is (soms) lastig. We moeten elkaar nog wel leren kennen.. Dat gaat met vallen en opstaan.

Er volgt een zware tijd voor mij en de stoma. Chemokuren met zware bijwerkingen. Maar mijn nieuwe vriendje houdt zich goed. Is soms iets te enthousiast en soms erg lui. Soms gaat het goed met ons tweeën en soms helemaal niet! Je leert ermee om te gaan, dat gaat de ene dag gemakkelijker dan de andere. De stoma geeft me leven, kan ik door met mijn leven en zijn bij wie ik het allerliefst wil, zijn ons gezin.

Meer ervaringen

Als mijn tumor eerder was ontdekt, dan was een stoma niet nodig geweest. Ik heb het inmiddels...

Alex ()

Lees verder

Ik ben heel blij met mijn pouch. Met windsurfen zit mijn stoma niet meer in de weg, ik slaap weer...

Laura ()

Lees verder
menu