Tineke Plessen Tineke (61) Als er wat gepruttel uit mijn stoma komt, dan zeg ik dat mijn stoma weer even van zich wil laten horen. Hiermee hoop ik het praten over een stoma te normaliseren. Dus het taboe, dat er toch nog soms aan vast zit, te doorbreken.
Deel deze ervaring

"Mijn wens is dat anderen een stoma ook gewoon vinden"

Toen ik op vakantie was in Frankrijk met mijn drie broers en schoonzus heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om hen nog wat meer te vertellen over mijn stoma. Dus stomazakje erbij gepakt, de honingring die ik eronder aanbreng en hen wat meer wegwijs gemaakt in het hele gebeuren. Ik kreeg ook mooie vragen terug! Überhaupt spreek ik geregeld over mijn stoma. Bijvoorbeeld op mijn werk en met vriendinnen. Dit vanuit de wens dat het hebben van een stoma ook door anderen steeds meer als een ‘gewoon’ wordt ervaren. Mijn opmerkingen variëren van: “Even mijn zakje legen” tot “Gisteren een lekkage gehad. Maar gelukkig was ik thuis, dus gaf het niet al te veel gedoe”.

Ik deel ook mijn boosheid, mijn ongemak én ook hoe blij ik ben dat ik in ieder geval geen dikke darmkanker kan krijgen. Want zonder dikke darm is dat echt onmogelijk. Ook maak ik er regelmatig een grapje over. Bijvoorbeeld als er wat gepruttel uit mijn stoma komt, dan zeg ik dat mijn stoma weer even van zich wil laten horen. Hiermee hoop ik het praten over een stoma te normaliseren. Dus het taboe, dat er toch nog soms aan vast zit, te doorbreken. Gelukkig werkt dit prima en alle mensen die ik ontmoet, reageren heel prettig hierop.

Ik heb sinds 3 jaar een ileostoma als (indirect) gevolg van colitis ulcerosa. Van colitis was ik al jaren af, maar door littekenweefsel was de kans op dikke darmkanker sterk vergroot. Er was in toenemende mate sprake van onrustige celvorming. En op aandringen van de specialist heb ik (na lang overwegen) besloten mijn gehele dikke darm, inclusief de endeldarm te laten verwijderen.

Meer ervaringen

Als mijn tumor eerder was ontdekt, dan was een stoma niet nodig geweest. Ik heb het inmiddels...

Alex ()

Lees verder

Ik ben heel blij met mijn pouch. Met windsurfen zit mijn stoma niet meer in de weg, ik slaap weer...

Laura ()

Lees verder
menu