Roel1 Roel (34) Na bijna 18 jaar ellende met mijn darmen kreeg ik in oktober 2013 een Ileostoma. Ik heb primair een afweerstoornis waardoor ik constant ontstekingen had in mijn dikke darm die grote gelijkenis toonden met de ziekte van Crohn.
Deel deze ervaring

"Nu heb ik meer energie dan alle voorgaande 18 jaar bij elkaar"

Roel (34) heeft een ileostoma na 18 jaar ellende met zijn darmen. Vroeger was hij altijd bezig met de vraag: ‘Zijn er wc’s?’ ‘Nu heb ik meer energie dan alle 18 jaar bij elkaar, voordat ik mijn stoma kreeg. Ik ben lichamelijk en psychisch sterker geworden met mijn stoma’

Na bijna 18 jaar ellende met mijn darmen kreeg ik in oktober 2013 een Ileostoma. Ik heb primair een afweerstoornis waardoor ik constant ontstekingen had in mijn dikke darm die grote gelijkenis toonden met de ziekte van Crohn. In de tijd vóór de stoma heb ik er het beste van proberen te maken. Géén twijfel. Maar bij alles wat ik deed of ondernam spookte door mijn hoofd die ene vraag: “Zijn er wc’s?”. Psychisch af en toe best zwaar.

Lichamelijk woog ik krap 50 kilo en had ik een hele lading medicijnen voor van alles en nog wat. Sport heb ik nooit beoefend omdat ik daar de puf niet voor had. Enfin, toen kwam de ‘Dag des Oordeels’ en werd me verteld dat de dikke darm eruit moest en ik een Ileostoma kreeg. Voorgoed. Wat een klotedag was dat.

Maar nu, nog géén 2 jaar verder, kan ik stellig zeggen dat het méér dan de moeite waard was. Na de ingreep een half jaar gerevalideerd en uiteindelijk alles weer op de rit gekregen. En langzaam begon ik te merken wat ik weer allemaal kon. Ik heb meer energie gekregen als alle 18 jaar voor mijn stoma bij elkaar. Fantastisch. Ik heb een wielrenfiets gekocht en fiets regelmatig. Heerlijk. Ik ben een kilo of 15 aangekomen en heb nog maar 4 pillen op een dag in plaats van de 16 die ik vroeger had. Kortom, ik ben echt serieus sterker geworden door mijn stoma. Zowel lichamelijk als psychisch. En ik zit lekkerder in mijn vel dan ooit tevoren. En dat is me toch héél wat waard.’

Meer ervaringen

Als mijn tumor eerder was ontdekt, dan was een stoma niet nodig geweest. Ik heb het inmiddels...

Alex ()

Lees verder

Ik ben heel blij met mijn pouch. Met windsurfen zit mijn stoma niet meer in de weg, ik slaap weer...

Laura ()

Lees verder
menu