Stoma en zelfbeeld

Een stoma of pouch kan ervoor zorgen dat u anders naar uzelf kijkt. Misschien vindt u uw buik minder aantrekkelijk. Dit kan invloed hebben op de wijze waarop u omgaat met seksualiteit. Als u negatief over uzelf denkt, denkt u misschien dat de (seksuele) beperkingen groter zijn dan eigenlijk het geval is. Vertrouwd raken met het nieuwe lichaam en het opnieuw ontdekken van de mooie kanten van het lichaam kost tijd, juist omdat u telkens geconfronteerd wordt met de verandering. Als u er uiteindelijk in slaagt om weer met uw lichaam vertrouwd te zijn, is de kans groot dat u ook weer meer open staat voor seks en intimiteit.

Nieuw evenwicht zoeken

Berlinda SchreursEen stoma kan een ingrijpende invloed hebben op de relatie. De relatie kan hechter worden. Het kan ook zijn dat de relatie ongelijkwaardig wordt, omdat u in bepaalde dingen afhankelijk bent van uw gezonde partner. Dit kan uitwerking hebben op seksueel gebied. Ook kan de behoefte aan seksualiteit door de ziekte uiteenlopen: de één wil meer dan de ander. Of de zorg om de gezondheid kan zo op de voorgrond treden dat seks geheel uit beeld verdwijnt. Om het evenwicht in de relatie te hervinden, is het belangrijk met elkaar te blijven praten.

Praten helpt echt

Veel mensen zijn niet gewend om met hun partner over seks te praten. Vooral bij paren met een jarenlange relatie is er vaak sprake van ‘ingesleten seksuele patronen’ waarover ze misschien wel nooit hebben gesproken. Bovendien kan de communicatie bemoeilijkt worden omdat u elkaar niet wilt kwetsen of juist willen beschermen. Zo vermijden partners van mannen met een stoma én een erectieprobleem vaak de seks omdat ze hem niet nog meer willen ‘frustreren’. Hij daarentegen wil vaak wel proberen te vrijen, maar wil ook zijn partner niet teleurstellen.

Hoe goed uw seksuele leven weer kan worden na de aanleg van de stoma of pouch hangt ook af van hoe het was vóór de operatie. Als er toen problemen waren, zal het met een stoma erbij niet gemakkelijker worden.

Hulp zoeken

Mensen die de weg niet terug kunnen vinden, hebben soms hulp nodig van een seksuoloog om onuitgesproken wensen of gedachten met elkaar te kunnen delen. Als de weg naar intimiteit is hervonden, kan langzamerhand het vertrouwen ook weer teruggewonnen worden.