Stoma en zelfbeeld

Door een stoma of pouch kunt u anders naar uzelf gaan kijken. Misschien vindt u uw buik minder aantrekkelijk. Dit kan invloed hebben op de wijze waarop u omgaat met seksualiteit. Als u negatief over uzelf denkt, denkt u misschien dat de (seksuele) beperkingen groter zijn dan eigenlijk het geval is. Vertrouwd raken met uw nieuwe lichaam en het opnieuw ontdekken van de mooie kanten ervan kost tijd, vooral omdat u telkens geconfronteerd wordt met de verandering. Als u er uiteindelijk in slaagt om weer vertrouwd te zijn met uw lichaam, is de kans groot dat u ook weer meer open staat voor seks en intimiteit.

Nieuw evenwicht zoeken

Berlinda Schreurs

Een stoma kan een ingrijpende invloed hebben op een relatie. Uw relatie kan er hechter door worden. Het kan echter ook zijn dat uw relatie ongelijkwaardig wordt, omdat u in bepaalde dingen afhankelijk bent van uw gezonde partner. Dit kan een uitwerking hebben op uw seksleven. Ook kan de behoefte aan seksualiteit door de ziekte uiteenlopen: de één wil meer dan de ander. Of de zorg om uw gezondheid kan zo op de voorgrond treden dat seks geheel uit beeld verdwijnt. Om het evenwicht in uw relatie te hervinden, is het belangrijk met elkaar te blijven praten.

Praten helpt echt

Veel mensen zijn niet gewend om met hun partner over seks te praten. Vooral bij stellen die al jarenlang bij elkaar zijn, kunnen er ‘ingesleten seksuele patronen’ zijn waarover ze misschien nog nooit hebben gesproken. De communicatie kan nog lastiger worden omdat u elkaar niet wilt kwetsen of juist wilt beschermen. Zo vermijden partners van mannen met een stoma en een erectieprobleem vaak seks omdat ze hem niet nog meer willen ‘frustreren’. Hij daarentegen wil vaak wel proberen te vrijen, maar wil ook zijn partner niet teleurstellen.

Hoe goed uw seksuele leven weer wordt na de aanleg van de stoma of pouch hangt ook af van hoe het was vóór de operatie. Als er toen problemen waren, zal het er met een stoma niet gemakkelijker op worden.

Hulp zoeken

Mensen die de weg niet terug kunnen vinden, hebben soms hulp nodig om wensen of gedachten met elkaar te kunnen delen. Bijvoorbeeld van een seksuoloog. Als u en uw partner de weg naar intimiteit weer terug hebben gevonden, kan langzamerhand het vertrouwen ook weer teruggewonnen worden. Lees hier meer over hulp bij seksuele problemen