Minder opwinding

Bij de aanleg van een stoma kunnen functies verstoord worden die nodig zijn voor seksuele opwinding. Bijvoorbeeld de zenuwbanen tussen hersenen, ruggenmerg en geslachtsorganen. Als die beschadigd zijn, merkt u dat uw lichaam niet goed reageert op seksuele prikkels. U heeft minder zin in seks of u wordt niet opgewonden van aanrakingen. Of het gevoel is anders: de geslachtsdelen zijn minder gevoelig en het orgasme voelt minder sterk. Bij mannen kan het voorkomen dat ze minder vaak een erectie krijgen. Bij vrouwen kan de vagina minder vochtig worden.

Minder opwinding door behandeling kanker

Ook de behandeling van kanker, bijvoorbeeld met chemotherapie en radiotherapie, kan zorgen voor beschadiging van bloedvaten en zenuwen of verstoring van de aanmaak van testosteron/ oestrogeen. Door een tekort aan testosteron/oestrogeen reageert u minder goed op seksuele prikkels. Vrouwen kunnen door de behandelingen van kanker vervroegd overgangsklachten krijgen. Vooral totale verwijdering van de endeldarm heeft vaak grote gevolgen. De aanleg van een urinestoma leidt ook vaker tot seksuele problemen.

Oplossingen

Het gebruik van hulpmiddelen – glijmiddel, opwindende beelden of een vibrator – kan soms helpen. Als het erectievermogen is aangetast door beschadiging van de zenuwen of bloedvaten, dan kan een vacuümpomp en of injectie in het zwellichaam werken. Orale middelen zoals erectie ondersteunende pillen werken doorgaans niet bij beschadiging van bloedvaten en zenuwen, maar het is altijd de moeite waard om dit eerst te proberen voor er aan injecties of een vacuümerectiepomp gedacht wordt.

Droog klaarkomen

Tijdens de operatie kunnen zenuwbanen beschadigen die betrokken zijn bij de uitdrijving van zaad en zaadvloeistof. Hierdoor komt er geen sperma meer vrij. Het sperma kan ook in de blaas terecht komen als het afsluitmechanisme van de blaas niet meer werkt. Mannen krijgen dan wel een erectie, maar geen zaadlozing. Deze mannen komen dan ‘droog’ klaar.

Medicijnen en operatie

Sommige medicijnen verminderen de zin in seks, andere kunnen bijvoorbeeld problemen geven met de erectie of een droge vagina veroorzaken. Of ze kunnen orgasmeproblemen veroorzaken. Ook de operatie kan invloed hebben op seks. Na de operatie moet het lichaam herstellen. De wond kan pijn doen, de medicatie kan bijwerkingen hebben en het fysieke herstel kan energie kosten. Bovendien voelen veel mensen die geopereerd zijn zich niet zo aantrekkelijk. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat de zin om te vrijen afneemt of verdwijnt.