Sporten

Juist met een stoma of pouch is het verstandig om regelmatig te bewegen. Hier vindt u alle redenen op een rij.

Buik in conditie

Als u buikoefeningen doet na de operatie komt de buik beter in conditie. De buikwand is beschadigd door de aanleg van een stoma. Wordt een stoma aangelegd, dan ontstaan in de buikwand en op de plaats van de littekens zwakke plekken. Rondom die zwakke plekken is het mogelijk de spieren te versterken en te ondersteunen. Oefeningen en bewegingen helpen daarbij, ook een goede ademhaling. Hierdoor kunt u sneller herstellen na de lichamelijke ingreep. Overleg bij twijfel met uw behandelend arts of stomaverpleegkundige.

Minder complicaties en rugklachten

De kans op complicaties (zoals een breuk) en op rug- en buikklachten wordt kleiner als u regelmatig beweegt. Anders gezegd: als u veel stil zit, worden uw spieren slapper. Bij slappe buik- en rugspieren kunt u een slechte houding en rugklachten krijgen.

Goed op gewicht

De kans op complicaties (zoals een breuk) en op rug- en buikklachten wordt kleiner als u regelmatig beweegt. Anders gezegd: als u veel stil zit, worden uw spieren slapper. Bij slappe buik- en rugspieren en een slechte houding kunnen rugklachten ontstaan, evenals nekklachten en zelfs klachten van de benen.

Prettig gevoel

Wie regelmatig beweegt, kent het prettige gevoel na afloop. Tijdens het sporten wordt een stofje in de hersenen aangemaakt, endorfine. Dat zorgt voor een ontspannen en voldaan gevoel na het trainen. Uit onderzoek is bekend dat sporten helpt tegen angsten en depressie.

Al sporten voor de operatie

Als u voor de operatie regelmatig beweegt, zult u na de operatie sneller herstellen. Het lichaam is dan in betere conditie en kan daardoor sneller herstellen. Er is een betere doorbloeding en spierconditie.

 

Lees meer over