Welke sport is geschikt?

Mensen met een stoma kunnen vrijwel elke sport beoefenen. Soms is het handig om een beschermkap te gebruiken als de stoma tijdens het sporten kan worden geraakt.

Alle sporten zijn mogelijk

Voor sporten geldt bijna hetzelfde als voor werken: het hebben van een stoma is in principe geen belemmering, maar de onderliggende problemen met uw gezondheid en eventuele gevolgen en complicaties kunnen invloed hebben op wel/niet kunnen werken/sporten.

Check: wordt uw buik belast?

Let op bij contactsporten en sporten waarbij de buikwand extreem wordt belast zoals vechtsporten, turnen, rugby en worstelen. Neem voorzorgsmaatregelen zodat uw stomazakje niet kan losraken of de stoma kan worden beschadigd. Overleg met uw stomaverpleegkundige. Die kan bijvoorbeeld adviseren over op een maat gemaakte stomabeschermkap. Deze is te krijgen via een medisch speciaalzaak, maar wordt alleen door uw zorgverzekeraar vergoed als u een parastomale hernia heeft.

Balsporten

De stoma kan beschadigen als er een bal of stick tegenaan komt of als u een sliding over het veld maakt. Sporten waarmee u meer risico loopt zijn balsporten als voetbal, basketbal, tennis en hockey.

Fietsen

Fietsen met een stoma is geen probleem. Bent u aan uw endeldarm of anus geopereerd? Dan kunt u sneller last hebben van zadelpijn. Een goed passend zadel is een must.

Kracht- en vechtsport

Een stoma kan beschadigen door druk of kracht van binnenuit of van buitenaf. Dat kan gebeuren bij krachtsporten zoals gewichtheffen en bij contactsporten zoals boksen worstelen en judo. Door grote krachtsinspanning en wrijving wordt de druk in de buik te hoog. De buikinhoud wordt naar de opening in de buikwand gedrukt. Dit kan een stomabreuk (parastomale hernia) of een stoma-uitstulping (stomaprolaps) tot gevolg hebben. Deze beschadiging gaat niet vanzelf over en kan de ontlasting uit de stoma vertragen. Soms krijgt u hierdoor ook buikpijn.

Duiken

Wilt u duiken? Laat u goed begeleiden en adviseren door duikdeskundigen. Deze kunt u vinden via de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde.

Twijfel? Doe een sporttest

Twijfelt u welke sport beoefend kan worden? Dan is het misschien een idee een test te doen bij een Sportmedisch Adviescentrum (SMA) of bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Uw huisarts weet hier meer over. Informeer bij uw zorgverzekeraar of de test wellicht (gedeeltelijk) wordt vergoed.