Hulp op de luchthaven

Heeft u hulp nodig op het vliegveld? Vraag dit tenminste 48 uur voor vertrektijd aan via de website van de luchthaven. Soms kan dit al bij het boeken van de reis worden vastgelegd. Een luchtvaartmaatschappij mag op vluchten binnen Europa niemand weigeren vanwege een handicap of beperkte mobiliteit. De luchthavens zijn verantwoordelijk voor eventuele assistentie van passagiers. Niet alleen vanaf de incheckbalie tot aan de gate, maar ook al bij aankomst op het vliegveld. Er mogen geen extra kosten worden berekend voor deze begeleiding.

Fouilleren

Bij het fouilleren op luchthavens kunnen zich problemen voordoen als de beveiligingsbeambte niet weet wat een stoma is. Laat bij de controle weten dat u een stoma heeft en opvangmateriaal draagt. U kunt eventueel een artsen verklaring laten zien. Bij de bodyscans die tegenwoordig worden gebruikt, is het altijd beter als u vooraf aangeeft dat u een stoma heeft om misverstanden te voorkomen. Desgewenst kunt u vragen in een aparte ruimte te worden gefouilleerd. Op Schiphol zijn er speciale hokjes, die overigens niet geluiddicht zijn. Inmiddels krijgt het beveiligingspersoneel op Schiphol uitleg over wat een stoma is. In het buitenland is de kennis over stoma’s mogelijk nog beperkt. Indien mogelijk is het handig om vlak voor de controle uw stomazakje te legen of te verwisselen. Lees ook: Hoe verloopt veiligheidscontrole op Schiphol?

Let op uw handbagage

Voor handbagage in vliegtuigen gelden strikte regels. Zo is het verboden om een schaartje of meer dan 100 ml vloeistof te vervoeren in de handbagage. Soms mag u wel een schaartje meenemen, als deze stompe punten heeft en vanaf het scharnierpunt minder dan 6 cm is. Mocht het vanwege de verzorging van uw stoma nodig zijn om wel vloeistof mee te nemen, dan doet u er verstandig aan dit al bij het boeken van uw reis te vermelden. U zult een artsenverklaring of een verklaring van een stomaverpleegkundige moeten overleggen. Als u toestemming krijgt voor het meenemen van extra bagage betreft dit altijd ruimbagage. Let goed op de afmetingen van uw handbagage. De verschillen per vliegtuigmaatschappij. U kunt dit terugvinden op de website van de vliegtuigmaatschappij.

Tip

Sommige vliegtuigmaatschappijen willen een brief van uw stomaverpleegkundige of behandelend arts, met gegevens over uw stoma (soort, wanneer aangelegd, verzorging etc.). Dit is ook handig als u gefouilleerd wordt of door een bodyscanner gaat.