Tips op reis

Voor u vertrekt

 1. Heeft u een colostoma? Neem ook wat ileostomazakjes mee voor als u diarree krijgt.
 2. Reist u per touringcar? Laat dan op uw reispapieren aantekenen dat u te allen tijde gebruik moet kunnen maken van het toilet in de bus.
 3. Als u bij warm weer mee transpireert dan normaal, dan kunt u in overleg met uw stomaverpleegkundige hydrocolloïde huidplakken gebruiken. Die nemen meer vocht op, waardoor u ze ongeveer even lang kunt dragen als thuis. Kijk wel voor uw vertrek of deze huidplakken bevallen.
 4. Controleer al het materiaal, zodat u niet net in een vakantie een verkeerde maat zakjes heeft.
 5. Producten kun u het beste opnieuw inpakken, omdat ze normaal gesproken te ruim zijn verpakt. (Plastic hersluitbare zakjes, te koop bij supermarkten, zijn handig). Hierdoor bespaart u ruimte in uw koffer. Ook kunt u bij het bestellen van stomamateriaal aan uw leverancier vragen dit in een vakantieverpakking te leveren. Dan worden de stomazakjes en/of -plakken geseald in plastic zakken en zonder doos geleverd.
 6. U kunt ook kofferruimte besparen door het materiaal uit de verpakking te halen en in aluminiumfolie en/of een plastic tasje tussen bijvoorbeeld uw kleding te leggen.
 7. Voor onderweg kunt u plastic wegwerpzakjes meenemen, plus extra toiletpapier en tissues en een flesje schoon water.
 8. Er zijn speciale wasbare onderleggers die u mee kunt nemen op vakantie om uw matras mee te beschermen. Of neem een plastic matrashoes mee.
 9. Bij het boeken van een vliegreis kunt u vragen om een stoel bij het gangpad, zodat u zo nodig vlot naar het toilet kunt.

Tijdens de reis

 1. Bewaar het stomamateriaal niet op een plek die te heet wordt, zoals onder de hoedenplank van de auto of in een hete tent: het kan smelten en vervormen. Zorg zo nodig voor isolerend materiaal dat de warmte weghoudt of gebruik een koelbox of aluminiumfolie.
 2. Bij warm weer is het verstandig uw materiaal vaker te verschonen.
 3. U kunt vragen of u in een vliegtuig een stoel bij het toilet toe – gewezen krijgt.
 4. In touringcars kunt u vragen of u altijd gebruik kunt maken van het toilet.
 5. Sommige vliegtuigmaatschappijen willen een brief van uw stomaverpleegkundige of behandelend arts, met gegevens over uw stoma (soort, wanneer aangelegd, verzorging etc.). Dit is ook handig als u gefouilleerd wordt of door een bodyscanner gaat.
 6. Voor spoelen/irrigeren: Let op infectierisico bij landen met slecht water. Gebruik flessenwater voor het spoelen in plaats van water uit de kraan. Gebruik ook bij het schoonmaken van de stoma voor de zekerheid flessenwater. 

Op uw bestemming

 1. Voor wintersporters: de kleeflaag van het zakje moet op kamertemperatuur worden gebracht.
 2. Voor strandgangers: door transpiratievocht kan de huidplak eerder loslaten dan gebruikelijk. Met speciale huidvriendelijke pleisters kan de plak extra goed worden vastgezet. Gebruikt u vierkante huidplakken? Knip dan, voordat u gaat zwemmen, de hoeken rond. Het water kan er dan minder makkelijk onder komen.
 3. Met de stoma zonder opvangmateriaal in de volle zon gaan zitten of onder de zonnebank gaan, is af te raden, omdat de zon (of de bruiningslamp) het slijmvlies van de stoma kan uitdrogen.