Vermoeidheid

Een aantal mensen met een stoma kampt met vermoeidheid. Soms is de oorzaak daarvan te achterhalen. Iemand met een ileostoma die te weinig vitamine B12 aanmaakt, kan daardoor erg vermoeid zijn. Het kan ook zo zijn dat de oorzaak van de stoma, bijvoorbeeld kanker of een ontsteking, heeft geleid tot meer vermoeidheid.

Vitamine B12 gebrek

Omdat de vitamines in de dunne darm worden opgenomen, kan het zijn dat bij een ileostoma de opname van sommige vitamines verstoord is. Sommige mensen met een ileostoma hebben dan bijvoorbeeld last van vermoeidheid en dan blijkt dat dit komt doordat het vitamine B12-gehalte te laag is.

Bij het vermoeden van vitaminetekort is het verstandig een arts te raadplegen die dit kan vaststellen aan de hand van bloedonderzoek. Blijkt u inderdaad te weinig vitamine B12 in uw lichaam te hebben, dan krijgt u eventueel een preparaat voorgeschreven. Experimenteren met vitamines is niet verstandig. Vitamines zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Een overdosis van sommige vitamines kan bijvoorbeeld leiden tot allerlei vervelende klachten of schade aan organen. Het is beter de hulp van een arts of een diëtist in te roepen.