Wat te doen bij een high output stoma?

Mensen met een ileostoma kunnen te maken krijgen met een (zeer) hoge stomaproductie. Dit wordt high output genoemd. Dit ontstaat als de darm het vocht niet goed kan opnemen. We spreken van een high output stoma bij een stomaproductie van méér dan 1 liter per 24 uur; gedurende 3 dagen of langer. Het gevolg is vaak waterdunne diarree, waardoor uitdroging, ondervoeding en een tekort aan mineralen en vitamines kunnen optreden. Heeft u langere tijd last van een high output stoma? Neem dan contact op met een diëtist of stomaverpleegkundige voor advies.

 Ik heb jarenlang geworsteld om mijn hoge stoma productie onder controle te krijgen. Uiteindelijk ben ik zelf op zoek gegaan naar een manier die bij mij paste, en met succes. Dit kost wel wat discipline, maar voor mij is het resultaat groot. Ik heb weer energie en mijn stoma productie is normaal. Wat mij heeft geholpen is dat ik goed opschrijf wat ik eet en drink en hoe mijn darmen en stoma hierop reageren. Zo krijg ik er goed grip op wat bepaalde voedingsstoffen specifiek voor mij doen.

Advies bij high output

Dit stoplicht kunt u gebruiken om na te gaan of uw stomaproductie niet te hoog is en geeft u adviezen over wat u zelf kunt doen.

Naar voorbeeld van de instructiefolder ‘stomazorg in 10 stappen van Ziekenhuis Gelderse Vallei’