Tips over voeding van anderen met een ileostoma of pouch

In het onderzoek onder 601 mensen met een ileostoma of pouch is gevraagd wat hen helpt en wat juist niet. Onderstaand een aantal praktische tips.

  • Ik drink dagelijks een glas bouillon voor het nodige zout
  • Zorg er altijd voor dat je zakjes zout, ORS en een isotone drank bij je hebt in de zomer.
  • Als ik me flauw voel, eet ik lekker wat zoute chips. Dan sla je twee vliegen in één klap: zout en aardappel.
  • Bij ernstige veelvuldige waterige ontlasting maak ik vaker soep van alleen groenten. Die pureer ik dan en doe er ruim zout of maggi in. Goed voor het vocht vasthouden en ook nog wat extra vitamines.
  • Ik eet weer champignons, lekker klein snijden, dan gaat het helemaal goed. Verder eigenlijk alles, goed kauwen en soms eerst uitgebreid klein snijden.
  • Ik hou van stappen en een lekker biertje. Voordat ik ga stappen eet ik zetmeelrijke producten, zoals bijvoorbeeld aardappels, dit zorgt ervoor dat de ontlasting indikt. Tijdens het stappen neem ik na ieder biertje een zoute droge cracker, zo voorkom ik dat ik ‘waterdunne bierzakken’ krijg. Na het stappen eet ik nog een lekker patatje zodat ik ook na het stappen niet steeds gewekt wordt door waterdunne volle zakken.
  • Verdiep je in welke verschillende voedingsstoffen bepaalde voedingsmiddelen geven. Om kalium binnen te krijgen eet ik bijvoorbeeld boerenkool en broccoli. Dit zijn ook nog eens groenten die helpen mijn ontlasting in te dikken.
  • Ik heb geleerd mijn eten te ‘stapelen’. Voordat ik ga eten, maak ik eerst een bodempje. Dit doe ik door een loperamide tablet 5 minuten voor het eten in te nemen en daarna iets te eten wat ‘plakt’, zoals een bolletje kleefrijst een stevige aardappel of een aardappelkroketje. Het is mijn ervaring dat dit ervoor zorgt dat mijn voeding goed wordt opgenomen en ik me een stuk beter voel. In ieder geval iets wat kleeft en blijft hangen aan de darmwand. Daarna eet ik mijn normale warme maaltijd. Vitamines, mineralen en andere medicatie neem ik na mijn maaltijd. Dan heeft het goed de tijd om opgenomen te worden.