Voeding bij urinestoma

Met een urinestoma kunt u alles eten en drinken. U hoeft dus geen speciaal dieet te volgen. Wel is het handig om de volgende tips te volgen:

Zuurgraad urine

Voor mensen met een urinestoma is het belangrijk dat de zuurgraad (pH-waarde) van de urine in de gaten wordt gehouden. Deze hoort tussen de 5,5 en 6,5 pH-waarde te zijn. Als de pH-waarde stijgt, dan is de kans op urineweginfecties groot. Daarnaast beïnvloedt een hoge pH-waarde de kleefkracht van het opvangmateriaal. Er kunnen zich ook gemakkelijk zoutkristallen vormen die de stoma kunnen beschadigen. Als u dus (een van deze) problemen ervaart, is het raadzaam dat u de pH-waarde van uw urine laat meten. Het verlagen van de pH-waarde is overigens vaak makkelijk te verhelpen door bijvoorbeeld voldoende te drinken of door de urine aan te zuren.

Drink voldoende vocht

Het is belangrijk om 2 tot 2,5 liter per dag te drinken. Dit komt overeen met 16 tot 20 kopjes per dag. Alle vloeibare producten tellen mee, ook soep, yoghurt en vla. Aan het einde van de dag kunt u zelf nagaan of u voldoende vocht heeft gebruikt. Wanneer u weinig plast en uw urine donker van kleur is, kan dit een teken zijn dat u te weinig heeft gedronken. Andere tekenen zijn: dorst, sufheid, vermoeidheid en verminderde eetlust. Een transparante kleur kan aangeven dat er genoeg gedronken is, maar deze methode is niet waterdicht. Zelf controleren of u genoeg drinkt op een dag, is gewoon belangrijk. Tip: gebruik een waterkan, zodat u kunt meten hoeveel u al gedronken heeft.

Extra vocht- en zoutverlies

In sommige situaties kunt u veel zout en vocht verliezen. Dit gebeurt bij diarree, braken, hevige transpiratie, koorts of warm weer. Maar ook bij het sporten verliest u meer vocht en zout dan normaal. Het aanvullen van vocht en zout kan dan noodzakelijk zijn. Hiervoor is ORS (Oral Rehydration Salts) verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Sterk ruikende urine

Sommige producten geven een sterke geur aan de urine. Als u het stomamateriaal op tijd vervangt en het zakje past goed, dan komen er geen geuren vrij. Producten die extra geuren kunnen veroorzaken:

  • Vis
  • Asperges
  • Thee
  • Eieren
  • Citrusvruchten
  • Vitamine B
  • Bepaalde medicijnen zoals antibiotica