Tijdens zwangerschap

Uitzonderingen daar gelaten, heb je met een stoma geen verhoogde kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Ook de zwangerschapsduur, het geboortegewicht van het kind en de conditie van de pasgeborene zijn meestal normaal. Tijdens de zwangerschap voegen de flexibele darmen zich naar alle kanten en hinderen de groeiende baarmoeder niet. Als darmonderzoek noodzakelijk is tijdens de zwangerschap hoeft dat geen probleem te zijn. Elke behandelend arts zal afwegen of dergelijke onderzoeken of ingrepen niet beter uitgesteld kunnen worden tot na de zwangerschap.

Welke veranderingen kan een zwangerschap veroorzaken?

  • Omdat je buik steeds groter wordt, kan de stoma van vorm veranderen tijdens de zwangerschap. Dit kan tot lekkage leiden. Hierdoor heb je misschien tijdelijk een andere stomaplak nodig. Je stomaverpleegkundige kan hierover adviseren.
  • Heb je last van een prolaps, neem direct contact op met je stomaverpleegkundige. Een steunband gedurende de zwangerschap kan helpen. Na de bevalling lossen dit soort problemen zich vaak vanzelf op.
  • Huidirritatie rondom de stoma en onder het opvangmateriaal: vraag je stomaverpleegkundige om advies.
  • Gebruik een spiegel als je in de laatste maanden je stoma niet meer kunt zien. Wat meer onderuitgezakt of liggend je stomazakje legen, kan ook helpen.
  • Als je baby tegen je stoma schopt: maak je geen zorgen, het kan geen kwaad.

Let op je voeding

Tijdens een zwangerschap moet je, net als iedere vrouw, zorgen voor voldoende vocht en een evenwichtig samengestelde voeding, met voldoende energie, vitaminen en mineralen. In feite geldt dezelfde aanpak als vóór de zwangerschap. Voel je je in de eerste drie maanden erg misselijk en moet je braken, neem dan meer vocht en zout in om tekorten aan te vullen. Heb je een ileostoma: let erop dat je genoeg zout en vocht binnenkrijgt.