Darmstoma en pouch

Een darmstoma is een kunstmatige uitgang. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dunne darm of de dikke darm. Via een stoma worden afvalstoffen zoals ontlasting afgevoerd.

Soorten stoma’s

Er zijn allerlei soorten darmstoma’s. Sommige stoma’s worden vaak aangelegd, andere stoma’s zelden. De twee meest voorkomende stoma’s zijn:

Naast een stoma zijn er ook andere manieren om ontlasting ‘kwijt’ te raken, zoals de pouch. De keuze voor een pouch of stoma zijn sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Daarnaast speelt leeftijd ook een rol.

Tijdelijk of blijvend

Een stoma op de dikke darm of dunne darm kan enkelloops of dubbelloops worden aangelegd. Een enkelloops stoma is meestal blijvend, een dubbelloops stoma meestal tijdelijk.

Of een stoma tijdelijk of blijvend is hangt af van de reden waarom u een stoma krijgt. Een tijdelijk stoma kan bijvoorbeeld worden aangelegd om een ontstoken darmdeel rust te geven. Of om de darmen te laten genezen na een operatie.

Wanneer een stoma?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom ontlasting of urine niet via de ‘normale’ weg het lichaam kan verlaten. Bijvoorbeeld bij een ziekte, erfelijke afwijking of ongeval. Dan kan het nodig zijn om een stoma, pouch of neoblaas aan te leggen.
Mogelijke oorzaken van een stoma:

Lees meer over

Lees meer over:

Darmstoma