Wat is een continent ileostoma

Een continent ileostoma is een reservoir zoals de pouch, maar dit ligt onder de huid van de buik. In de buikwand zit een gaatje en daardoor kan deze pouch worden geleegd. Deze techniek wordt nauwelijks nog toegepast.

Aanleg contintent ileostoma of kockpouch

Het reservoir – ofwel pouch – kan ook onder de buikwand worden gemaakt. De techniek lijkt op de ileoanale pouch. De gewone darmwerking wordt hierbij echter niet nagebootst. Er wordt een reservoir gemaakt met een klep en een stoma op de buik. Het reservoir kan alleen worden geleegd met een katheter. Dit gebeurt vier tot zes keer per etmaal. Deze techniek wordt eigenlijk niet meer toegepast, maar wordt in zeldzame gevallen gekozen als de kringspier is beschadigd of slecht functioneert.

Na de operatie

Een continent ileostoma of Kockpouch wordt nog hoogst zelden aangelegd. In de Stoma Zorgwijzer is te zien welke ziekenhuizen nazorg bieden.

De dagelijkse verzorging van uw continent ileostoma of Kockpouch

Een continent ileostoma heeft een inwendig reservoir dat ongeveer een kwart tot een halve liter ontlasting kan bevatten. Normaal gesproken wordt per dag ongeveer één liter ontlasting geproduceerd. Dit houdt in dat het reservoir vier tot zes keer per dag geleegd moet worden, waarvan één keer ’s nachts. Het reservoir mag niet te vol worden, omdat het inbrengen van de katheter moeilijker en ook pijnlijker kan zijn. Ook bij te veel spanning op de buikwand kan dit gebeuren.

Tips voor het gebruik van de katheter

  • Ontspan u bij het inbrengen van de katheter;
  • Verwarm de katheter eventueel met warm water om deze soepeler te maken;
  • Spoel de katheter schoon met lauw water.

Het reservoir en uw stoma

  • Het legen van het reservoir duurt ongeveer drie tot zes minuten, tenzij de darminhoud te dik is. Dan verloopt het legen moeizamer. Thee of vruchtensappen drinken wil nog wel eens helpen.
  • Na het legen van het reservoir leeg, maakt u de stoma schoon met toiletpapier.
  • Hierna dekt u de stoma af met een gaasje, een speciale stomapleister of een stomakapje.
  • Voor het slapen gaan kunt u met een katheterspuit en water het reservoir schoonspoelen, zodat er zo weinig mogelijk resten in het lichaam achterblijven.