Wat is een colostoma of dikke darmstoma?

Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm. Door de buikwand wordt een stukje dikke darm naar buiten gehaald en vastgehecht. Op deze manier wordt een nieuwe uitgang voor de ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten, maar uit de stoma.

Een stoma heeft geen kringspier (zoals de anus). Hierdoor kan er op elk moment ontlasting uit de stoma naar buiten komen. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje op de huid.

Waarom een colostoma?

U krijgt een colostoma wanneer de dikke darm gedeeltelijk is weggehaald en er geen nieuwe verbinding met de anus of overgebleven darm gemaakt kan worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij:

Soms wordt een stoma tijdelijk aangelegd, om de darm de kans te geven te herstellen.

Plek van de stoma

Een colostoma kan op verschillende delen van de dikke darm worden aangelegd: hoog of laag op de darm. Ligt een stoma laag op de dikke darm – dus is alleen de endeldarm weggenomen – dan blijft de ontlasting nog altijd vrij dik. Hoe groter het stuk darm is dat is weggehaald, hoe dunner de ontlasting naar buiten komt. Er zijn verschillende operatietechnieken om een colostoma aan te leggen.

Folder Colostoma

Lees ook onze folder over Colostoma. Je kunt deze folder ook per post aanvragen via deze pagina

Soorten colostoma

Lees meer over