Wat is een pouch?

PouchEen ileo anale pouch, kortweg pouch genoemd, is een reservoir tussen de dunne darm en de anus. Dit reservoir is gemaakt van het laatste deel van de dunne darm. Het reservoir zorgt ervoor dat de ontlasting kan indikken. Dit is iets wat normaal gesproken de dikke darm doet. Bij mensen met een pouch gaat de ontlasting dus via de normale weg (de anus) naar buiten. Wel moeten ze vaker dan gebruikelijk naar de wc.

Waarom een pouch?

Een pouch wordt aangelegd als de dikke darm en de endeldarm zijn verwijderd. Dit is soms noodzakelijk bij aandoeningen zoals colitis ulcerosa en polyposis coli, een poliepziekte. De pouch is nodig om de verbinding te maken tussen de dunne darm en de anus.

Bekijk ook dit handige filmpje van het UMCG, waarbij door middel van een tekening wordt uitgelegd hoe een pouch aangelegd wordt:

Continent ileostoma of kockpouch

Sommige mensen krijgen geen pouch maar een continent ileostoma. Ze lijken op elkaar: het zijn allebei reservoirs waar de ontlasting in wordt opgevangen. Ze worden ook allebei in het lichaam aangelegd. Het verschil is dat de continent ileostoma onder de huid van de buik zit. In de buikwand zit een gaatje. Via een katheter wordt deze ‘pouch’ geleegd. Deze techniek wordt alleen toegepast in het OLVG in Amsterdam (zie ook pagina 20 in de folder Pouch).

Folder

Lees meer over