Operatie pouch: pouch aanleggen

Als u een pouch krijgt en u heeft nog een anus, dan kan de darmwerking nagebootst worden. Omdat de dikke darm de ontlasting indikt, kan de dunne darm niet zonder meer rechtstreeks op het rectum worden ‘aangesloten’. De ontlasting zou te dun zijn en niet tegengehouden kunnen worden door uw kringspier. Omdat er geen rectum meer is dat normaal gesproken dient als reservoir voordat de ontlasting het lichaam verlaat, moet er een reservoir nagebouwd worden. Het reservoir, of wel de pouch, wordt van het laatste stuk dunne darmgemaakt. Het is daarna mogelijk om weer een gewone ontlastingsfunctie te hebben. De ontlasting komt wel vaker dan gebruikelijk: vijf tot zes keer overdag en vaak ook nog een keer ’s nachts.

Een pouch kan op verschillende manieren worden aangelegd

 1. Operatie in 3 stappen:
  • 1e operatie: Verwijderen van de dikke darm en de endeldarm wordt intakt achtergelaten met een tijdelijk eindstandig ileostoma;
  • 2e operatie: Verwijderen van de endeldarm en aanleggen van de pouch met een tijdelijk dubbelloops stoma;
  • 3e operatie: Opheffen van de dubbelloops stoma.
 2. Operatie in 2 stappen:
  • 1e operatie: Verwijderen van de dikke darm plus endeldarm en aanleg van de pouch met een tijdelijke dubbelloops ileostoma;
  • 2e operatie: Opheffen dubbelloops ileostoma.
 3. Operatie in 1 stap:
  • operatie: Verwijderen van de dikke darm plus endeldarm en het aanleggen van een pouch (zonder ileostoma).

Het aanleggen van een pouch meteen na de verwijdering van de dikke darm en endeldarm, zonder stoma, gebeurt als de situatie het toelaat steeds vaker en geeft niet perse meer complicaties.

Aanleg contintent ileostoma of kockpouch

Het reservoir – ofwel pouch – kan ook onder de buikwand worden gemaakt. De techniek lijkt op de ileoanale pouch. De gewone darmwerking wordt hierbij echter niet nagebootst. Er wordt een reservoir gemaakt met een klep en een stoma op de buik. Het reservoir kan alleen worden geleegd met een katheter. Dit gebeurt vier tot zes keer per etmaal. Deze techniek wordt eigenlijk niet meer toegepast, maar wordt in zeldzame gevallen gekozen als de kringspier is beschadigd of slecht functioneert. Lees meer over de continent ileostoma.

Lees meer over