Pouch: Na de operatie

Als de ileoanale pouch eenmaal is aangelegd, begint u al meteen met het eten van licht verteerbaar voedsel om de darm weer langzaam op gang te laten komen. Langzamerhand krijgt u steeds meer te eten. Als u pijnlijke buikkrampen krijgt bij het opnieuw opstarten van de darm kunnen medicijnen worden toegediend.

De vorm van uw pouch

De pouch moet zich nog vormen: ontplooien en oprekken. Net na de operatie is de inhoud ongeveer 100 cc. Na anderhalf jaar kan de pouch al ongeveer 300 cc ontlasting bevatten. De pouch moet er ook aan ‘wennen’ dat ontlasting niet meteen naar buiten wordt gebracht, maar eerst wordt ingedikt. De revalidatie na aanleg van een pouch duurt ongeveer een jaar, maar de meeste mensen voelen zich al na een paar maanden beter.

Zorg in de eerste periode na de operatie

Als u voor het eerst weer naar het toilet gaat is het heel belangrijk om uw kapotte huid bij de anus met verzachtende crème, olieachtige doekjes en zacht wc-papier te verzorgen. Na de operatie is het ook goed om de huid rondom het litteken in te smeren met vette crème in verband met vernieuwing van de huid.

Herstel na ontslag

Een operatie is geslaagd als 4-6 keer per 24 uur de pouch geleegd moet worden. Maar sommige mensen zijn ook heel tevreden met 10 legingen per dag.

Continent ileostoma of Kockpouch

Een continent ileostoma of Kockpouch wordt nog hoogst zelden aangelegd. In de Stoma Zorgwijzer is te zien welke ziekenhuizen nazorg bieden.

Lees meer over