Deel deze pagina

Colostoma (dikke darmstoma)

Een colostoma is een stukje dikke darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Op deze manier wordt een nieuwe uitgang voor de ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dus niet meer uit de anus naar buiten, maar uit de stoma.

Een stoma heeft geen kringspier (zoals de anus). Hierdoor kan er op elk moment ontlasting uit de stoma naar buiten komen. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje op je huid.

Waarom een colostoma?

Je krijgt een colostoma wanneer de dikke darm geheel of gedeeltelijk is weggehaald en er geen nieuwe verbinding met de anus of overgebleven darm gemaakt kan worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld na darm- of endeldarmkanker, na een chronische darmontsteking of vanwege een niet-functionerende darm, vanwege bijvoorbeeld incontinentie of neurologische aandoeningen. Soms wordt een stoma tijdelijk aangelegd, om de darm de kans te geven te herstellen.

Plek van de colostoma

Een colostoma kan op verschillende delen van de dikke darm worden aangelegd: hoog of laag op de darm. Ligt een stoma laag op de dikke darm – als alleen de endeldarm is weggenomen – dan blijft de ontlasting nog altijd vrij dik. Hoe groter het stuk darm is dat is weggehaald, hoe dunner de ontlasting naar buiten komt.

Folder

Lees de folder over colostoma. Je kunt deze folder ook per post aanvragen via deze pagina.

Soorten

Er zijn drie verschillende operatietechnieken om de colostoma aan te leggen. Welke techniek wordt toegepast, hangt af van jouw situatie en voorkeur. Je bespreekt dit met de chirurg en stomaverpleegkundige.

  • Eindstandig colostoma
  • Dubbelloops colostoma
  • Malone-stoma of MACE-stoma (Mic-Key Button)

Meer informatie over de verschillende soorten vind je op de pagina ‘Operatie & aanleg‘.

Irrigeren of spoelen

Bij een colostoma is er (als je de stoma al wat langer hebt) de mogelijkheid om te irrigeren of darmspoelen. Dit is een kunstmatige manier om de dikke darm te legen met kraanwater. Door 1 keer per 1 of 2 dagen en soms zelfs 3 dagen de darmen schoon te spoelen, heb je 24 tot 48 uur en soms zelfs tot 72 uur geen ontlasting. Overleg met je stomaverpleegkundige of irrigeren voor jou een mogelijkheid is. Lees meer over irrigeren/darmspoelen op deze pagina.

Link to animation in English

Meer informatie over Colostoma (dikke darmstoma)

menu