Premie en polis 2019

Blijft u in 2019 bij uw huidige zorgverzekeraar? Of denkt u erover om over te stappen? Nu is hét moment om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij u past.

Veranderingen premies en polisvoorwaarden 2019

Alle zorgverzekeraars hebben hun zorgpremies voor 2019 bekendgemaakt. Niet één verzekeraar heeft zijn premie voor 2019 verlaagd. Wel houden twee verzekeraars hun premie gelijk, namelijk Promovendum en Besured. Kijk goed of uw zorgverzekeraar nog wel bij u past.  Het eigen risico blijft €385. Het basispakket wordt onder andere uitgebreid met zittend ziekenvervoer en oefentherapie bij COPD.

Gecontracteerde leveranciers en zorgverleners

Verder hebben de zorgverzekeraars een overzicht van de leveranciers waarmee zij een contract hebben afgesloten. Ook heel belangrijk is het overzicht van zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, ziekenhuizen en klinieken waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft voor 2019. Door het overzicht van leveranciers en zorgverleners te controleren, komt u volgend jaar niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Overstappen zorgverzekering

Als u niets doet, dan bent u volgend jaar automatisch verzekerd bij uw huidige zorgverzekeraar. U kunt overstappen door te kiezen voor een andere zorgverzekering bij dezelfde verzekeraar (bijvoorbeeld een restitutieverzekering in plaats van een naturaverzekering). Of u kunt overstappen naar een zorgverzekering bij een andere verzekeraar.

Vóór 1 januari 2019 opzeggen!

Stapt u over? Dan moet u uw oude zorgverzekering vóór 1 januari 2019 opzeggen. U bent daarna verplicht om vóór 1 februari 2019 uw nieuwe zorgverzekering af te sluiten. U bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 verzekerd.

Veel zorgverzekeraars hebben een overstapservice. Ze zeggen voor u uw oude verzekering op als u vóór 1 januari bij hen een nieuwe afsluit.

Meer weten?

De Informatiegids zorgverzekering 2019 van de Patiëntenfederatie Nederland legt heel duidelijk uit hoe het zorgsysteem in elkaar zit. Er zijn veel verschillende keuzes mogelijk wanneer het gaat om de basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Het loont de moeite om dit goed uit te zoeken, maar het kan ook ingewikkeld zijn.

Lees meer over