Welk stomamateriaal past bij u?

Samen met de stomaverpleegkundige gaat u na welk opvangmateriaal het beste past bij uw stoma en uw wensen. Welk stomamateriaal (stomazakjes en huidplakken) en welk type opvangsysteem (eendelig of tweedelig stoma systeem) het meest geschikt is, blijft vooral een kwestie van uitproberen. Dat kan soms wel een paar maanden duren.

Stoma opvangsystemen

Er zijn twee soorten stoma opvangsystemen

Eendelig stomazakjeEéndelig opvangsysteem

Dit systeem bestaat uit een vrij dunne huidplak waar het stomazakje al aan vastzit. Bij het verwisselen van het systeem wordt het hele opvangsysteem één à twee maal per dag vervangen.

Tweedelig stomazakjeTweedelig opvangsysteem

Dit systeem bestaat uit een huidplak waarop het stomazakje wordt geklikt, geklemd of geplakt. De huidplak blijft twee tot drie dagen zitten. Het opvangzakje kan één tot twee maal per dag worden vervangen.

StomazakjeStomazakjes

Mensen met een ileostoma gebruiken open opvangzakjes. Deze zakjes zijn aan de onderkant te openen. De sluiting zit aan het zakje vast en bestaat uit klittenband. Ook zijn er zakjes die gesloten worden met een speciaal klemmetje. Om het zakje te legen moet de sluiting worden losgemaakt. Het zakje kan vervolgens in het toilet worden geleegd. Dit geldt voor eendelige en tweedelige opvangsystemen.

Huidplakken stoma

Naast het opvangzakje heeft u een huidplak nodig die goed past. Platte huidplakken zijn geschikt voor ongecompliceerde stoma’s en een wat strakkere buik zonder diepe plooien. Bolle huidplakken (convex) zijn geschikt voor diepliggende stoma’s. Huidplakken zijn er in verschillende vormen, rond, vierkant en ovaal. Ook zijn er plakken die voorzien zijn van een pleisterrand.

Let op: de stoma slinkt

De stoma wordt in de eerste periode (tot circa drie maanden) na de operatie wat kleiner. Dat komt omdat het overtollig vocht uit de wond en dus uit de stoma wegtrekt en doordat het slijmvlies geleidelijk aan dunner wordt. In deze fase zal eerst een uitknipbare huidplak gebruikt worden, deze kan eventueel zo geknipt worden dat deze weer aansluit bij de stoma. Zorg dat er tussen de stoma en de opening van de huidplak één tot twee millimeter ruimte is zodat de stoma niet afgekneld kan worden. Als de stoma haar definitieve vorm heeft, is het meestal mogelijk om materiaal op maat te bestellen.

Lees meer over