Dagelijks leven kinderen

Het hebben van een (tijdelijk) stoma betekent niet dat uw kind een aangepast leven moet gaan leiden. Integendeel! Eenmaal hersteld van de operatie, is het verlost van de pijn. Zijn of haar groei gaat verder.

Sport en beweging

In het algemeen kan uw kind gewoon bewegen en sporten. De stoma hoeft geen belemmering te zijn bij voetballen, zwemmen of ravotten. Heeft uw kind een darmstoma, dan kan uw zoon of dochter gewoon op de buik rollen en spelen. Nadeel van de buikligging is wel, dat het stomazakje eerder kan lekken. Dit gebeurt als er veel lucht of ontlasting in zit. Krachtsporten als boksen, judoën, rugby en worstelen zijn niet aan te raden, bij geen enkele stoma. Het opvangzakje kan losraken of de stoma kan worden beschadigd. Bovendien is er meer kans op een prolaps of hernia. Ook bepaalde vormen van turnen kunnen beter worden vermeden, zoals rekstokoefeningen of de brug. De buik wordt hierbij te intensief belast. Overigens is het mogelijk om op maat gemaakte beschermcaps te krijgen via een gespecialiseerde leverancier. Deze caps worden overigens niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Zwemmen

Zwemmen met een stoma is mogelijk. Gaat uw kind met de huidplak op zijn huid zwemmen, plak dan eventueel de buitenranden ervan af met een waterafstotende pleister (dit bij een systeem zonder pleisterrand). Zo wordt voorkomen dat de zijkanten van de huidplak losweken. Andere mogelijkheden zijn natuurlijk de plak na het zwemmen te wisselen of het dragen van een klein zakje.

Kleding

Het is handig om makkelijk wasbare kleren te hebben. Zorg er voor dat ze niet te strak zitten. Zo is een riem erg lastig als die zich precies op de stoma bevindt. Bretels kunnen dan een leuk alternatief zijn. Maar verder is geen aparte kleding nodig. Ook geldt dat – net als bij baby’s zonder stoma – rompertjes met druksluiting aan de onderzijde makkelijk hanteerbaar zijn. Ook zijn tuinbroekjes heel geschikt. Luiers blijven op die manier goed zitten. Bovendien kan uw kind niet aan het opvangmateriaal komen, als het dat al heeft.