Steunband of steunbroek

Een steunband is een band van elastisch katoen. De band kan worden gebruikt om een breuk of prolaps te voorkomen. Daarnaast wordt de band bij sporters toegepast als ondersteuning van de buik en ter bescherming van de stoma. Mensen die een slappe buik hebben, kunnen er ook baat bij hebben. Het opvangmateriaal wordt met de band ook goed op zijn plaats gehouden.

De steunband kan niet altijd wordt gebruikt door mensen met longproblemen, omdat de extra druk van de band op de buik het doorademen bemoeilijkt. Sommige mensen zijn overgevoelig voor het materiaal: elastiek, latex en andere bestanddelen. Bij de keuze van het materiaal kan hierop worden gelet.

Vergoeding steunband

U kunt een steunband of steunbroek aanvragen bij de fabrikant of medisch speciaalzaak. Een steunband wordt alleen door uw zorgverzekering vergoed wanneer er sprake is van een stomabreuk (ook wel parastomale hernia genoemd). De meeste zorgverzekeraars vergoeden doorgaans twee steunbanden in het eerste jaar en één in de daarop volgende jaren.

Overleg altijd vooraf met uw zorgverzekeraar of u aanspraak maakt op vergoeding. Uw zorgverzekeraar vergoedt de steunband niet als u deze preventief gebruikt en ook niet bij een prolaps en een buikbreuk. Wanneer duidelijk aangegeven en beargumenteerd is door een zorgprofessional waarom u meerdere steunbanden per jaar nodig heeft, worden deze doorgaans vergoed.

Steunbroek

Een steunbroek is van elastisch materiaal en wordt vooral na een operatie gebruikt om voldoende steun aan het onderlichaam te bieden. Ook mensen die niet voldoende baat hebben bij een steunband kunnen ermee geholpen zijn. Uw zorgverzekeraar vergoedt een steunbroek alleen in geval van een parastomale hernia. Overleg dit vooraf met uw zorgverzekeraar.

Gordeltje

Een gordeltje is een verstelbaar elastisch bandje van ca. 2,5 cm breed dat het stomamateriaal op zijn plaats houdt. Gordeltjes zijn er van verschillende merken. Uw zorgverzekeraar vergoedt gordeltjes.