Steunband of steunbroek

Een steunband is een band van elastisch katoen. Je kunt de band gebruiken om een breuk of prolaps te voorkomen. Sporters gebruiken een band ook vaak bij het sporten als ondersteuning van de buik en ter bescherming van de stoma. Heb je slappe buikspieren? Dan kun je ook baat hebben bij een steunband of steunbroek. Een band of broek helpt ook het opvangmateriaal goed op zijn plek te houden.  

Heb je longproblemen of moeite met ademen? Dan is een steunband misschien niet de beste keuze. Door extra druk van de band op de buik wordt doorademen lastiger. Ook zijn sommige mensen overgevoelig voor het materiaal: elastiek, latex en andere bestanddelen. Je kunt hierop letten als je een stomaband of broek kiest.

Vergoeding steunband

Je kunt een steunband of steunbroek aanvragen bij de fabrikant of medisch speciaalzaak. Een steunband wordt alleen door je zorgverzekering vergoed wanneer er sprake is van een stomabreuk (ook wel parastomale hernia genoemd). De meeste zorgverzekeraars vergoeden doorgaans twee steunbanden in het eerste jaar en één in de daarop volgende jaren.

Overleg altijd vooraf met je zorgverzekeraar of je aanspraak maakt op vergoeding. Je zorgverzekeraar vergoedt de steunband niet als je deze preventief gebruikt en ook niet bij een prolaps en een buikbreuk. Wanneer je zorgverlener duidelijk aangeeft en beargumenteerd waarom je meerdere steunbanden per jaar nodig hebt, worden deze doorgaans vergoed.

Steunbroek

Een steunbroek is van elastisch materiaal en kan na een operatie gebruikt worden om steun aan het onderlichaam te geven. Ook mensen die niet voldoende baat hebben bij een steunband kunnen ermee geholpen zijn. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van een steunbroek heb je een adequate duidelijke onderbouwing van je zorgverlener nodig. Je zorgverlener moet aantonen dat een breukband geen adequaat doelmatig middel is, passend bij de functioneringsproblemen. En dat een breukbroek wel helpt. Heb je een bijzondere individuele hulpvraag? Dan kan de zorgverzekeraar in sommige gevallen wel overgaan tot vergoeding. 

Gordeltje

Een gordeltje is een verstelbaar elastisch bandje van ca. 2,5 cm breed dat het stomamateriaal op zijn plaats houdt. Gordeltjes zijn er van verschillende merken. Je zorgverzekeraar vergoedt gordeltjes.

Lees meer over