Rondom stoma

Hoe voorzichtig u ook bent bij de verzorging van uw stoma, soms kunnen er wondjes ontstaan waarbij u wat bloed verliest. Dit komt omdat het darmslijmvlies heel broos is. Mensen die bloedverdunners gebruiken hebben hier sneller last van. Wees niet ongerust, dit bloedverlies is meestal onschuldig en houdt vanzelf weer op. Houdt de bloeding niet op? Neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige.

Kleurverandering

De stoma moet goed doorbloed zijn en een helderrode kleur hebben. Verandert de kleur of komt er een grauwe glans over? Neem dan contact op met de stomaverpleegkundige.

Necrose

In sommige gevallen kan een stoma zwart worden en afsterven. Dit proces heet necrose. Dit kan komen doordat het slijmvlies niet goed is doorbloed. Het afgestorven slijmvlies valt er dan af en er komt gezond slijmvlies voor in de plaatst.

Er bestaat ook een mogelijkheid dat de bloedvaten worden afgeklemd. Hierdoor wordt het bovenste gedeelte van de stoma niet goed doorbloed en sterft af. In deze situatie sterft het bovenste gedeelte af en komt er een diepliggend stoma tevoorschijn.

In al deze gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met uw behandelend arts om na te gaan wat er aan de hand is. In het uiterste geval moet de stoma opnieuw worden aangelegd.

Wild vlees

Bij elke wond kan wild vlees groeien, ook rond de stoma. Deze bobbeltjes kunnen misschien verontrustend zijn, maar vaak zijn ze onschuldig. Als deze bobbeltjes ervoor zorgen dat u het stomamateriaal niet goed kunt bevestigen, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige. De arts of stomaverpleegkundige kan de bobbeltjes aanstippen, zodat de verdwijnen.

Wratjes en zweertjes

Op of rond de stoma kunnen wratjes of zweertjes ontstaan. Meestal verdwijnen die vanzelf weer, maar het is toch belangrijk om ze aan de arts of stomaverpleegkundige te laten zien. Zweertjes kunnen duiden op een ontsteking. Maar het kan ook zijn dat het stomamateriaal niet goed past. Een te kleine opening kan leiden tot een wondje die kan gaan zweten.

Littekenweefsel

Soms kan littekenweefsel leiden tot vernauwing van de opening in de huid. Wanneer dit tot problemen leidt, neem dan contact op met de stomaverpleegkundige.

Te nauw

Iedere opening in de buikwand heeft de neiging om weer dicht te groeien. Dit kan ook gebeuren bij een stoma. Er kunnen darmkrampen ontstaan als de stoma te nauw wordt. Vaak wordt geprobeerd om de stoma dan weer iets op te rekken. Als dit niet lukt, kan worden geadviseerd om te stoma weer opnieuw aan te leggen.