Wat u moet weten over stomamateriaal

Samen met de stomaverpleegkundige gaat u na welk stomamateriaal het beste past bij u en uw stoma. Wat mag, wilt en kunt u? En welke wensen en behoeften heeft u? De materialen moeten er zo veel mogelijk voor zorgen dat u, ondanks de beperking van een stoma, het leven kunt leiden dat u wilt.

Keuze leverancier

De stomaverpleegkundige kan u adviseren bij welke leverancier u uw stomamateriaal kunt bestellen. Alle leveranciers die stomamaterialen leveren hebben ook eigen (stoma)verpleegkundigen in dienst. Heeft u vragen over uw stomamaterialen? Dan kunt u deze ook aan hen stellen. De stomaverpleegkundigen van de leveranciers werken zeer nauw samen met de stomaverpleegkundigen van het ziekenhuis.

Vergoeding stomamateriaal

Let erop dat niet iedere zorgverzekeraar een contract heeft met alle leveranciers van stomamaterialen. Het is belangrijk om te weten met welke leveranciers uw zorgverzekeraar een contract heeft. Want als u stomahulpmiddelen afneemt bij een leverancier waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, moet u de materialen mogelijk deels zelf betalen. Op de website van de Stomavereniging vindt u een overzicht van leveranciers en fabrikanten van stomamaterialen.

Eerste bestelling door de stomaverpleegkundige

De stomaverpleegkundige zal de eerste bestelling van uw stomamaterialen doen. U mag ervan uitgaan dat u voldoende stomamateriaal mee naar huis krijgt totdat u de eerste levering ontvangt van uw leverancier.

Eerste kennismaking met de leverancier

U maakt kennis met uw leverancier. Dit kan online, telefonisch of persoonlijk. Iedere leverancier doet dit weer anders. De leverancier levert de stomahulpmiddelen die zijn geselecteerd door de stomaverpleegkundige in het ziekenhuis. Als u vragen heeft over uw stomamateriaal, kunt u ook contact opnemen met uw leverancier.

Past uw materiaal goed bij u?

Het kan zo zijn dat het materiaal dat u heeft uitgezocht met de stomaverpleegkundige in het ziekenhuis goed bij u past. Als dat zo is, is dat heel fijn. Het kan ook zo zijn dat het materiaal toch minder goed past. Bijvoorbeeld dat u last heeft van lekkages, of dat u merkt dat uw huid stuk gaat, of dat u moeite heeft om het materiaal goed aan te brengen of te verwijderen. Bespreek uw ervaringen altijd met uw stomaverpleegkundige. Deze zal u helpen om stomamateriaal te vinden dat dan beter bij u past.

Lees meer over