Wat is een continent urinestoma?

Bij een continent urinestoma (Indiana pouch) wordt een inwendig reservoir gemaakt van het laatste stukje dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De uitgang van de continent urinestoma wordt meestal in de navel of als vlak stoma in de onderbuik gehecht en is daardoor nauwelijks zichtbaar. Het is niet nodig stomazakjes te dragen. Wel moet het reservoir geleegd (gekatheteriseerd) worden.

Mitrofanoff-stoma

De Mitrofanoff-stoma is een type continent urinestoma die wordt gemaakt van een stukje blindedarm, darm of urineleider. De blaas wordt niet verwijderd, maar er wordt een verbinding gemaakt tussen de blaas en de buikwand. De blaas kunt u zelf legen met een katheter.

Coffey-stoma

De Coffey-stoma is een heel oude techniek, die in Nederland niet meer wordt toegepast. Hierbij worden de urethers verbonden aan de endeldarm, waardoor urine via de anus het lichaam verlaat. Deze techniek wordt nog wel eens toegepast in landen met veel inwoners die Islamitisch zijn, omdat een stoma boven de navel daar als onrein wordt beschouwd.

Waarom een continent urinestoma?

U krijgt een continent urinestoma als de blaas is weggehaald of niet meer werkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij:

  • Blaaskanker
  • Een aangeboren afwijking
  • Ontsteking van de blaaswand
  • Mensen met een slechte blaasfunctie

Niet iedereen komt in aanmerking voor een continent urinestoma. Er moet nog een groot deel van de dunne darm aanwezig zijn. Mensen die al vanaf hun jeugd een Brickerstoma hebben of op latere leeftijd incontinent zijn geworden, komen wel in aanmerking. Daarnaast wordt nog gekeken naar andere persoonlijke kenmerken, zoals een goede hand- functie en de mogelijkheid om 5 tot 6 keer per dag te katheteriseren (ook ’s nachts indien dat nodig blijkt te zijn).

Folder

Lees hier de folder over de continent urinestoma. U kunt de folder ook per post aanvragen via deze pagina

Lees meer over: