Operatie continent urinestoma: stoma aanleggen

De ‘continent urinestoma’ is een stoma waarbij mensen geen opvangmateriaal nodig hebben. De meest gebruikte techniek is de Indianapouch (voor het eerst in 1987 toegepast in de Amerikaanse staat Indiana). De urine wordt in het lichaam in een reservoir opgevangen.

Bij de continent urinestoma wordt voor het inwendige reservoir de laatste 10 tot 15 centimeter van de dunne darm en het eerste (circa 15 centimeter) deel van de dikke darm gebruikt. Op de overgang van de dunne darm naar de dikke darm bevindt zich al van nature een klep (Klep van Bauhini) die het terugstromen van de ontlasting in de dunne darm moet voorkomen. Die natuurlijke klep speelt een belangrijke rol om lekkage vanuit het urinereservoir te voorkomen.

Continent urinestoma

Katheteriseren

De uitgang van de continent urinestoma wordt meestal in de navel of als vlak stoma in de onderbuik gehecht en is daardoor nauwelijks zichtbaar. Het is niet nodig stomazakjes te dragen. Het reservoir wordt op bepaalde tijden geleegd (gekatheteriseerd). De vlakke stoma wordt afgedekt met een pleister, gaasje of klein opvangzakje.

Voordeel is dat door de aanleg van deze stoma (bij de navel) gemakkelijker zwemkleding kan worden gedragen. Daarnaast zijn er ook psychologische voordelen, omdat de stoma vanwege het ontbreken van opvangmateriaal niet erg zichtbaar is. Nadeel is dat de operatie lang duurt en er een grotere kans is op complicaties. Soms is een tweede of derde ingreep nodig.

Kock-pouch

Een verouderde techniek is de Kock-pouch. Deze techniek wordt niet meer toegepast vanwege de vele complicaties.

Uretero-cutaneostomie

De twee urineleiders kunnen ook rechtstreeks naar buiten worden geleid. Er ontstaan dan twee kleine urinestoma’s aan weerszijden van de buik (vrijwel altijd hoog in de flank). Soms kunnen beide urineleiders ook in één opening op de buik uitmonden. Dit heet een uretero-cutaneostomie.

Het nadeel van deze stoma’s is dat er een klein verdiept gaatje in de buik zit dat moeilijk lekvrij kan worden verzorgd. Deze techniek van urineleiders in de huid wordt zo weinig mogelijk bij volwassenen toegepast vanwege de grote kans op infecties en vernauwingen op de overgang van de urineleider naar de huid. Deze stoma wordt vooral tijdelijk aangelegd bij baby’s met aangeboren afwijkingen van de lage urinewegen, om de nierfunctie voor latere leeftijd zoveel mogelijk te behouden.

Lees meer over