Neoblaas: na de operatie

Het herstel van een neoblaasoperatie duurt meestal 3 tot 6 maanden. Sommige mensen zijn daarna al snel in staat om de draad weer op te pakken, anderen doen er wat langer over. En sommige mensen worden nooit meer helemaal de oude.

Zelf plassen

Een paar weken na de operatie wordt de blaaskatheter verwijderd. U moet dan zelf gaan plassen. Dat zal anders gaan dan toen u uw eigen blaas nog had. Het gevoel van aandrang is meer een drukkend gevoel in de onderbuik dat soms pijnlijk is. Dit is het teken dat de blaas leeggemaakt moet worden. U zult regelmatig naar het toilet moeten om te plassen. In het begin is dat iedere twee uur, zowel overdag als ’s nachts. Later kan dat om de drie tot vier uur worden.

Techniek

  • Het is belangrijk dat u leert om met een ontspannen bekkenbodem te plassen zodat de blaas goed leeggemaakt kan worden.
  • Ga in een goede houding zitten met beide voeten plat op de grond.
  • Pak er eventueel een voetenbankje bij, maar ga zeker niet ‘hangen’ op een verhoogd toilet.
  • Kantel het bekken wat naar voren zodat de nieuwe blaas boven de plasbuis komt te liggen.
  • Laat de urine zoveel mogelijk vanzelf stromen. Dit kunt u doen door zo goed mogelijk te ontspannen door bijvoorbeeld rustig via de neus in te ademen en via de mond weer uit.
  • Help de nieuwe blaas eventueel een handje door een beetje druk te zetten met de buikspieren.

Sluitspier trainen

Na de operatie zult u merken dat de sluitspier niet altijd goed werkt. Hierdoor loopt er urine naar buiten zonder dat u dit wilt. U hebt dan dus last van incontinentie. Dit wordt minder als de bekkenbodem en sluitspieren goed worden getraind. Een bekkenfysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Blaas legen met slangetje (katheteriseren)

Zeker in het begin moet u katheteriseren om het slijm weg te spoelen. Het komt echter voor dat de blaas niet helemaal leeg geplast kan worden. Dan is het nodig om zelf de blaas met een slangetje te legen. Dit wordt ook wel zelfkatheterisatie genoemd. In het ziekenhuis zal de (stoma)verpleegkundige u laten zien hoe u dat doet.

Lees meer over