Neoblaas verzorgen

Bij de neoblaas zorgt een sluitspier ervoor dat de urine niet vanzelf naar buiten loopt. Deze sluitspier moet na de operatie wel getraind worden. Ongeveer 3 weken na de operatie worden de blaaskatheters verwijderd en kunt u zelf plassen.

Soms komt het voor dat u de blaas niet helemaal leeg kunt plassen. Dan kunt u de blaas zelf met een slangetje legen (katheteriseren). De stomaverpleegkundige in het ziekenhuis legt u uit hoe u de neoblaas kunt spoelen en hoe het legen met een katheter werkt.

Het kan ook voorkomen dat de sluitspier nog niet goed werkt, waardoor urineverlies optreedt. Dit wordt minder als de bekkenbodem en de sluitspieren worden getraind, bijvoorbeeld onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Opnieuw leren plassen

Het is belangrijk om met een ontspannen bekkenbodem te plassen, zodat u de blaas goed kunt legen. Deze tips helpen bij het legen van de neoblaas:

  • Ga in een goede houding zitten met beide voeten plat op de grond
  • Gebruik eventueel een voetenbankje, maar ga zeker niet ‘hangen’ op een te hoog toilet.
  • Kantel het bekken wat naar voren zodat de nieuwe blaas boven de plasbuis komt te liggen
  • Laat de urine zoveel mogelijk vanzelf stromen. Dit kunt u doen door te ontspannen en rustig via uw neus in te ademen en via de mond weer uit
  • Help de neoblaas eventueel door lichte druk te zetten met behulp van de buikspieren.

Wanneer het niet lukt om de blaas goed te legen, dan kunt u de blaas eventueel zelf legen met een katheter (katheteriseren). Overleg hierover met uw uroloog of behandelend arts.