Operatie neoblaas

Bij een neoblaas wordt uw hele blaas weggehaald. Bij mannen wordt vaak ook de prostaat verwijderd. Bij vrouwen soms de eierstokken, eileiders en ook de baarmoeder. Uit een stukje dunne darm van 40 tot 60 centimeter wordt een nieuwe blaas gevormd. De blaas wordt aangesloten op de plasbuis zodat de urine via de normale weg het lichaam kan verlaten. Net als voor de operatie, voorkomt uw sluitspier dat de urine vanzelf naar buiten loopt. Na de operatie wordt er tijdelijk een blaaskatheter geplaatst. Deze wordt een paar weken na de operatie verwijderd.

Neoblaas

 

Verschil met uw eigen blaas

De nieuwe blaas is gemaakt van dunne darm. Deze werkt anders dan een blaas. De darm die voor de neoblaas wordt gebruikt, heeft peristaltiek (knijpende beweging). Dit kan een hoge druk veroorzaken. Echter, de neoblaas wordt op een manier gemaakt die deze drukverhoging grotendeels voorkomt.

De blaas trekt bij het plassen samen. Dit doet de neoblaas echter niet. Om te kunnen plassen, moet uw sluitspier ontspannen worden.

Uw eigen blaas sloeg alleen urine op. De van darm gemaakte neoblaas neemt naast urine ook afvalstoffen op. Dit betekent dat uw nieren harder moeten werken om alles te verwijderen.

Er is nog een verschil: met een neoblaas zitten er sliertjes darmslijm in uw urine. De darm maakt darmslijm aan, ook als een stukje darm nu een blaas is geworden. Om te voorkomen dat katheters verstopt raken door de darmslijm, wordt de nieuwe blaas in het begin om de twee tot drie uur gespoeld. Na verloop van tijd verandert de samenstelling van de darmslijm in draadvormige sliertjes die gewoon uitgeplast kunnen worden. De sliertjes blijven altijd aanwezig.

Lees meer over