Operatie urinestoma: stoma aanleggen

Er zijn verschillende soorten urinestoma’s: de Brickerstoma, de continent urinestoma en de uretero-cutaneostomie. Bij de aanleg van een urinestoma wordt de blaas verwijderd of buiten werking gesteld.

Brickerstoma

Bij de Brickerstoma wordt een deel van de dunne darm gebruikt om een directe afvoer van de urine te maken. Hiervoor gebruikt de uroloog een stukje dunne darm van ongeveer 15 centimeter van het laatste deel van de dunne darm. De darm houdt zijn samentrekkende beweging.
Het stukje darm wordt aan een zijde met de twee urineleiders verbonden. Het andere uiteinde wordt in de buikwand gehecht en met omgevouwen randje in de huid vastgezet. Dit vormt dus de stoma.

Omdat het stukje darm nog altijd de samentrekkende beweging maakt, wordt de urine als het ware naar buiten bewogen. De kans dat de urine terugstroomt naar de nieren en daar infecties veroorzaakt is daarmee verminderd. Het is wel belangrijk om de kleur, helderheid en geur van de urine in de gaten te houden.

De urinestoma steekt als het goed is twee tot drie centimeter boven de buikwand uit. Hierdoor kan het opvangmateriaal goed rondom de stoma worden vastgemaakt. De stoma werkt als een soort klep en de urine loopt direct in het opvangzakje. De plaats van de stoma is in de meeste gevallen rechts onder op de buik, ook als er tegelijkertijd een darmstoma wordt aangelegd.

brickerstoma

 

Lees meer over