Nefrostomie

Soms kan de urine niet meer op de natuurlijke manier van één van de nieren naar de blaas worden afgevoerd. Een arts kan dan operatief een nefrostomiekatheter (nierdrain) aanleggen. Hierbij wordt een dun slangetje via de huid in de nier gebracht, waardoor urine rechtstreeks vanuit de nier naar buiten stroomt. Een nefrostomie wordt vaak aangelegd in spoedgevallen.

Opvangsysteem

Aan de katheter zit een opvangsysteem waar de urine in wordt opgevangen. De opvangzak bevestig je aan het bovenbeen. De opvangzak kun je legen via een kraantje. Om de zoveel tijd kun je de zak vervangen. Er zijn dag- en nachtzakken beschikbaar. Omdat dit de urine is van één nier, en de andere nier doorgaans nog gewoon werkt, blijft iemand met een nefrostomie daarnaast ook op de gebruikelijke manier plassen. 

Oorzaak nefrostomie

Eén van de meest voorkomende oorzaken waarbij een nefrostomie wordt aangelegd is bij een niersteen die in de urineleider vastzit. Er kan dan stuwing in de nier ontstaan, waardoor de nier geïnfecteerd raakt. Soms wordt een nefrostomie katheter ingebracht als voorbereiding op een operatie aan de nier. Ook kan het nodig zijn om de nier te ontlasten als de urineleiders van buitenaf dichtgedrukt worden, bijvoorbeeld door een gezwel in de onderbuik.

Dubbel J-katheter

Een alternatieve behandeling is het plaatsen van een inwendige katheter via de urineleider. Het ene uiteinde van de katheter ligt in de nier en het andere uiteinde in de blaas. Dit kan wat natuurlijker aanvoelen, omdat het lijkt alsof je gewoon plast.

Lees meer over de nefrostomie in dit artikel in de Vooruitgang

Lees meer over