Deel dit bericht

Belasting: aftrek zorgkosten 2019

Leven met een stoma, pouch of ziekte brengt kosten met zich mee. Kosten voor medische zorg, hulpmiddelen en nog veel meer. Een deel van die kosten kun je terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart.

Stappenplan

In dit artikel vind je een kort stappenplan voor deze aftrek. Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart t/m 1 mei 2020. Lukt dit niet? Dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Bel hiervoor naar de Belastingtelefoon 0800-0543. Wil je meer weten? Kijk dan op Meerkosten.nl voor uitgebreide, gedetailleerde informatie.

Stap 1: Doe aangifte

Ga naar www.belastingdienst.nl en log in met je DigiD:

 • Klik op ‘Inkomstenbelasting’
 • Klik op ‘Belastingjaar 2019’
 • Klik op ‘Aangifte inkomstenbelasting doen’

Stap 2: Vul je gegevens in

 • De Belastingdienst heeft je persoonlijke gegevens alvast voor je ingevuld. Controleer deze gegevens. Pas ze aan als ze niet kloppen.
 • Ben je fiscaal partner? Dan is het voor de aftrek van zorgkosten handig om samen aangifte te doen. Vink dit aan als de aangifte erom vraagt, op het tabblad Partner.

Stap 3: Vink zorgkosten aan

De aftrek van zorgkosten staat onder het kopje ‘Uitgaven’. Zet een vinkje voor Zorgkosten en klik op ‘Akkoord’ rechtsonder. Je komt nu in het tabblad Zorgkosten. Van boven naar beneden zie je eerst een vermelding van de personen van wie je de zorgkosten mag aftrekken, dan een vermelding van het drempelbedrag dat voor jou (en je fiscale partner) geldt en tenslotte een overzicht van de verschillende posten.

Drempel

Alleen als je in totaal meer zorgkosten hebt dan de drempel, mag je de kosten boven de drempel aftrekken. De drempel is afhankelijk van je inkomen. Zijn jullie fiscale partners? Dan is de drempel afhankelijk van het gezamenlijke inkomen, dus bij elkaar opgeteld. De online aangifte berekent je drempel automatisch, op basis van de gegevens die je eerder hebt ingevuld.

Voorwaarden

Voor de aftrek van zorgkosten geldt een aantal algemene voorwaarden en een aantal beperkingen. De belangrijkste regel is dat het moet gaan om kosten die jij (of je fiscale partner) in 2019 zelf betaald hebt. Als je een vergoeding hebt gekregen, dan kun je het deel van de uitgaven dat je vergoed kreeg niet ook nog eens aftrekken. Ook als je een vergoeding had kunnen krijgen, maar je hebt die niet aangevraagd, kun je de kosten niet aftrekken. Verder gelden er per onderdeel van de aftrek soms gedetailleerde regels, die erg ingewikkeld zijn.

Wat is aftrekbaar?

In het onderste blauwe veld van het tabblad Zorgkosten staan de posten die aftrekbaar zijn. Posten die niet in dit lijstje staan, zijn dus niet aftrekbaar. Eigen bijdragen voor zorg zijn nooit aftrekbaar. Ook niet als het gaat om een eigen bijdrage voor zorg, voorzieningen of hulpmiddelen die wel in het lijstje staan. Toch blijven er vaak kosten over die je wel kunt aftrekken. Het loont dus de moeite om het lijstje in te vullen.

Stap 4: Ze je kosten op een rijtje

Controleer de verschillende posten:

 • Geneeskundige hulp
 • Reiskosten ziekenbezoek
 • Medicijnen op doktersvoorschrift
 • Hulpmiddelen
 • Extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit
 • Extra uitgaven voor kleding en beddengoed (vast bedrag)
 • Afschrijvingen op uitgaven voor 2014 voor rolstoel, scootmobiel of woningaanpassing
 • Extra gezinshulp
 • Dieet op voorschrift van een dokter of diëtist

Meer informatie over deze aparte posten vind je op www.meerkosten.nl.

Bewaar alle gegevens over deze posten overzichtelijk in een map. De Belastingdienst kan om een onderbouwing vragen. Kun je die niet geven, dan zal de inspecteur de aftrek niet accepteren.

Stap 5: Verdeel de aftrek

Deze stap is alleen van belang voor fiscale partners. Tel je eigen zorgkosten en die van je partner bij elkaar op en verdeel deze over de aangifte van jullie beiden. Met de knop ‘Belasting berekenen’ kun je uitproberen wat in jullie geval de meest voordelige verdeling is.

Stap 6: Bekijk het resultaat

Klik op ‘overzicht belasting en premies’ in het menu links in beeld. Je krijgt dan precies te zien hoeveel belastinggeld je terugkrijgt op basis van de gegevens die je hebt ingevuld.

Stap 7: Onderteken de aangifte

Loop alle gegevens nog eens door. Klopt alles? Onderteken dan de aangifte met je DigiD. Sla de aangifte op je computer op of print hem uit voor later gebruik. Doe dat vóórdat je uitlogt!

Meer informatie

Wil je meer informatie over de belastingaangifte en aftrek van zorgkosten? Kijk dan op de website www.meerkosten.nl. Of bel naar het Nationale Zorgnummer 0900-23 56 780 Deze tekst word aangeboden door Ieder(in).

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu