Deel dit bericht

Dag van de Stoma 2022: doe je ook mee aan onze online actie?

Op zaterdag 1 oktober a.s. is het Dag van de Stoma. Deze dag kunnen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is dé dag om meer bekendheid te creëren en begrip te vragen voor het dragen van een stoma of pouch. Daarom hebben we een online actie bedacht, waaraan iedereen mee kan doen. Jij toch ook?

Dag van de Stoma* is bedoeld om meer (positieve) aandacht te vragen voor mensen met een stoma of pouch. Helaas schamen veel stomadragers zich nog, terwijl dit absoluut niet nodig is. Wij willen het taboe laten verdwijnen en laten zien dat een stoma absoluut niet raar of vies is.

We hebben een online actie bedacht waaraan iedereen mee kan doen. Of je nu zelf stomadrager bent, een vriend, familielid of collega bent van een stomadrager, of als je mensen met een stoma gewoon een warm hart toedraagt!

Dag van de Stoma

Met de actie willen we op social media zoveel mogelijk reuring veroorzaken op Dag van de Stoma. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen! Wat is het idee?

Dag van de Stoma
  • Je tekent het icoon van een stoma (zoals je in ons logo ziet) op je hand.
    Tip! Whiteboard-stift is weer makkelijk van je hand te wassen. Maar op een papiertje of op je stomazakje tekenen is natuurlijk ook goed.
  • Je maakt een selfie van jezelf met het icoon.
  • Je plaatst de foto (openbaar) op zaterdag 1 oktober 2022 op je socialmedia-kanalen. Hierbij gebruik je de hashtag #DagvandeStoma én je tagt de Stomavereniging.
  • Leg in de tekst bij je foto uit waarom je meedoet aan de actie. Vertel bijvoorbeeld dat je je absoluut niet schaamt voor je stoma. Of dat je iemand kent met een stoma en hem/haar een warm hart toedraagt.
  • Tag eventueel ook nog drie vrienden en daag hen uit hetzelfde te doen!

Deze mensen doen mee aan Dag van de Stoma!

Ardjan en Sylvia met hun dochters Lotte en Roos
‘Lotte heeft sinds januari 2021 een ileostoma omdat zij colitis ulcerosa heeft en deze met medicijnen niet onder controle was te krijgen. Vandaar dat ze haar dikke darm verwijderd hebben. Wij vinden het heel belangrijk dat het geen taboe is op een stoma. Mensen weten te weinig van stoma’s af. Er wordt weinig over gesproken. Daarom doen we mee aan Dag van de Stoma!’

Marjan Kamphuis – lid van onze Ledenraad
‘Ik heb zelf een pouch, dit is een reservoir tussen de dunne darm en de anus. Ik vind het belangrijk om de pouch op de kaart te zetten, omdat veel mensen niet weten wat dit is. Daarom maak ik mij er hard voor in de Ledenraad om andere pouchdragers te vertegenwoordigen. Vanuit hen denk ik mee over de koers van de Stomavereniging.’
Peter van Ettinger
‘Eind 2017 kreeg ik de diagnose blaaskanker en stortte mijn wereld even helemaal in. Ik was bang, doodsbang om mijn lieve vrouw Anne en zoons Ruben & Thijs, mijn familie, vrienden, collega’s en mijn hockeyteamgenoten (BHC Overbos) te moeten verlaten. Mijn urostoma heeft letterlijk mijn leven gered. Ik heb nooit een moment van schaamte gehad, nooit enige beperking gevoeld of ervaren. Mijn omgeving gaat er relaxed mee om, omdat ik dat óók doe. Ik ‘plas in een zakkie op mijn buik’, so what?! Ik doe mee aan deze actie voor álle stomadragers, nee eigenlijk voor alle niet-stomadragers. Wij zijn er, er is niks engs of geks aan.
Dominique Hoogenraad – Coördinator lotgenotencontact regio Zuid-West.
‘Ik heb sinds mei 2020 een stoma, dit door de ziekte van Crohn. Ik vind het belangrijk om het taboe te doorbreken. Het taboe komt vaak door onwetendheid. Een stoma is niet vies en er valt prima mee te leven!’

Doe je ook mee?

We kunnen niet wachten om een grote hoeveelheid selfies te zien op de socials op zaterdag 1 oktober! Post jij deze ook op Facebook, Instagram (tijdlijn, stories en/of Reels), Twitter of LinkedIn, of misschien wel allemaal? Vergeet niet de hashtag #DagvandeStoma te gebruiken en de Stomavereniging & drie vrienden te taggen. Laten we van deze dag een groot succes maken. Jij doet toch ook mee?

*Waarom geen Wereld Stomadag dit jaar? Deze internationale dag vindt slechts een keer per drie jaar plaats. In 2021 was de laatste Wereld Stomadag. Toch willen we de eerste zaterdag van oktober aangrijpen om aandacht te vragen voor het dragen van een stoma of pouch. Daarom hebben wij Dag van de Stoma in het leven geroepen.

Meer artikelen

‘De Ledenraad mag best wat diverser’
19 september 2023

‘De Ledenraad mag best wat diverser’

Leo Heus is lid van de Ledenraad van de Stomavereniging. Binnenkort zijn er weer verkiezingen, en...

Lees verder
9
InstagramNieuwsVooruitgang
19 september 2023

1 oktober = Dag van de Stoma

‘Een stoma, dat is toch iets voor oude mensen?’. Of: ‘Bah, wat vies!’ Wie een stoma...

Lees verder
0
Nieuws
Vragen over bewegen met een stoma?
15 september 2023

Vragen over bewegen met een stoma?

Op woensdag 25 oktober 2023 van 19.00 tot 20.00 uur organiseert de Stomavereniging een chatsessie...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu