Deel dit bericht

Elektronische neus vindt naadlekkages

Door aan urine te ruiken, kan een elektronische neus mogelijk vaststellen of een patiënt na een darmoperatie een naadlekkage heeft. Dit is een van de meest gevaarlijke chirurgische complicaties. Onderzoeker Victor Plat kwam op dit idee en publiceert hierover in het tijdschrift Colorectal Disease.

Minder belastend onderzoek

“Gemiddeld krijgt iets minder dan 10 procent van de patiënten een naadlekkage nadat een stuk van de darm is weggehaald en de darm weer aan elkaar is gehecht. Naadlekkage is heel gevaarlijk. Daarnaast is naadlekkage vaak moeilijk vast te stellen. Je moet hiervoor een CT-scan of ingrijpende operatie ondergaan. 

De onderzoekers wilden weten of de elektronische neus naadlekkages zonder belastende onderzoeken kan vaststellen door aan urine te ruiken. Want hoe eerder je weet of er een lekkage is, hoe beter dit is te verhelpen”, aldus Plat wiens onderzoek in Colectoral Disease is gepubliceerd.

Urinemonsters voorleggen aan de neus

Het is voor het eerst dat de elektronische neus op de afdeling chirurgie komt ruiken. Plat vergeleek urine van 22 patiënten met en 29 patiënten zonder naadlekkage. Bij de mensen met een naadlekkage zijn andere stofjes in de urine aanwezig en die detecteert de elektronische neus. In totaal deden vijf Nederlandse ziekenhuizen mee aan het onderzoek. “Met de elektronische neus was het mogelijk om patiënten met en zonder een naadlekkage van elkaar te onderscheiden”, aldus Plat. Vervolgonderzoek is nodig om te bepalen of de complicatie ook in een vroegere fase is op te sporen.

Kostenbesparend

Deze geurdiagnostiek is accuraat en heeft een veel hogere voorspellende waarde dan bloedonderzoek. De methode is niet-invasief, de patiënt hoeft alleen maar wat urine af te geven. Wellicht hoeft er in de toekomst minder gebruikt gemaakt te worden van CT-scans, wat veel kosten bespaart.

Bron: Daniela Cohen, Amsterdam UMC locatie Meibergdreef

Meer artikelen

Stoma app
25 februari 2020

Wil jij meedenken over een nieuwe app voor stomadragers?

Het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) ontwikkelt een mobiele applicatie om mensen met een stoma...

Lees verder
Nieuws
belasting
18 februari 2020

Belasting: aftrek zorgkosten 2019

Leven met een stoma, pouch of ziekte brengt kosten met zich mee. Kosten voor medische zorg,...

Lees verder
Nieuws
Complicaties sww
18 februari 2020

Knelpuntenanalyse stoma hulpmiddelenzorg

In december 2019 vroegen we welke knelpunten worden ervaren in de stoma hulpmiddelenzorg. Maar...

Lees verder
Nieuws
menu