Deel dit bericht

Ervaar jij weleens knelpunten in de stoma(hulpmiddelen)zorg?

De Stomavereniging wil graag weten welke knelpunten mensen ervaren in de stoma(hulpmiddelen)zorg en heeft hier een korte vragenlijst voor gemaakt. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt om de stoma(hulpmiddelen)zorg nog verder te verbeteren.

Doe je mee met ons onderzoek?

Dit kost 2 – 5 minuten. Volg deze link naar de vragenlijst. Ben je lid van de Stomavereniging? Dan kan het zijn dat je ook al een email hebt ontvangen over dit onderzoek. Je kunt slechts éénmaal meedoen.

Waarom doet de Stomavereniging dit onderzoek?

De Stomavereniging staat voor optimale kwaliteit van leven voor alle mensen met een stoma of pouch. Voor mensen met een stoma of pouch is dit nauw verbonden aan de materialen en hulpmiddelen die zij gebruiken.

Het Platform Stoma Hulpmiddelen is met betrokken partijen, zoals stomaverpleegkundigen, zorgverzekeraars, leveranciers, producenten en stomadragers bezig met een implementatie traject rondom ‘goed gebruik (stoma)hulpmiddelenzorg’. De NZA geeft in de monitor hulpmiddelenzorg (maart 2019) aan relatief weinig knelpunten in de hulpmiddelen zorg te ervaren en daarover ook weinig tot geen meldingen te ontvangen.

Uit de praktijk blijkt een genuanceerder beeld. De zoektocht naar passend materiaal blijkt voor stomadragers soms ingewikkeld. En ook stomaverpleegkundigen, fabrikanten en leveranciers geven aan knelpunten te ervaren in hun dagelijkse praktijk. Deze worden echter nergens centraal vastgelegd, en vaak individueel opgelost, waardoor er van structurele bundeling en uitwisseling van deze signalen nog geen sprake is, laat staan dat deze klachten de NZA bereiken.

In een recent overleg bij het ministerie van VWS bleek maar weer eens hoe belangrijk het is dat we kunnen laten zien wat er (nog) niet goed gaat. Begin 2020 wordt dit overleg herhaald en willen we de knelpunten in kaart hebben en kunnen aanbieden.

Meer artikelen

bezoekdienst
1 augustus 2022

Heb of krijg jij een stoma of pouch? Meld je aan voor onze bezoekdienst

Als je sinds kort een stoma/pouch hebt of binnenkort krijgt, dan komt er veel op je af. De kans is...

Lees verder
0
Nieuws
Vrijwilligers gezocht! (1)
27 juli 2022

Vrijwilligers gezocht voor werkgroep Virtueel Kantoor

Wij zoeken vrijwilligers voor in de centrale werkgroep Virtueel Kantoor. Vier keer per jaar is er...

Lees verder
9
InstagramNieuws
Facebookgroep StomaPARTNERS
26 juli 2022

Word jij moderator van onze Facebookgroep StomaPARTNERS?

Enkele maanden geleden hebben wij een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor partners van...

Lees verder
9
InstagramNieuws
menu