Deel dit bericht

Extra aandacht nodig voor medicijnen bij stoma

Apothekers moeten extra aandacht hebben voor medicijngebruik bij stomadragers. Dat schrijft apotheker Yuen San Au in het Pharmaceutisch Weekblad.

Ileostoma en colostoma

Een stoma heeft gevolgen voor de opname van geneesmiddelen, schrijft Yuen San Au. Vooral de dunne darm is zeer geschikt voor de opname van medicijnen. Bij mensen met een ileostoma is een deel van de dunne darm juist verwijderd. Daardoor hebben zij vaker problemen met de opname van medicatie dan mensen met een colostoma.

Vloeibare vorm

Bepaalde toedieningsvormen zijn daardoor minder geschikt. Bijvoorbeeld medicijnen met een vertraagde afgifte of medicijnen met een beschermend laagje tegen maagzuur. Bij een kortere darm worden deze middelen immers moeilijker opgenomen. Medicijnen in vloeibare vorm zijn dan beter, zoals een drankje of een capsule met gel.

Gevolgen voor ontlasting

Verder hebben medicijnen soms invloed op de dikte van de ontlasting, waaronder bepaalde antidepressiva, pijnstillers en middelen tegen allergieën. En bij stomadragers heeft dat weer veel invloed op het dagelijks leven. Diarree zorgt bijvoorbeeld voor vochtverlies en verstopping zorgt vaak voor ongerustheid.

Apothekers zouden de invloed van bepaalde medicijnen op de ontlasting meer moeten uitleggen, vindt de auteur. Als stomadragers last krijgen van de medicijnen, kan dat immers gevolgen hebben voor de inname ervan (therapietrouw).

Bron: Farmaceutisch weekblad, 21 juli 2017, jaargang 152, nr 29/30, pag14-15

Meer artikelen

belasting
18 februari 2020

Belasting: aftrek zorgkosten 2019

Leven met een stoma, pouch of ziekte brengt kosten met zich mee. Kosten voor medische zorg,...

Lees verder
Nieuws
Complicaties sww
18 februari 2020

Knelpuntenanalyse stoma hulpmiddelenzorg

In december 2019 vroegen we welke knelpunten worden ervaren in de stoma hulpmiddelenzorg. Maar...

Lees verder
Nieuws
vegetables-nieuiwsbericht
18 februari 2020

Heb jij ervaring met een diëtist?

Heb je voedingsadvies gekregen van een stomaverpleegkundige én / of een diëtist? Wat zijn je...

Lees verder
Nieuws
menu